KIDNAPPET I ÅTTE ÅR: Faren til Maria tok henne med fra Norge til Algerie på det som skulle være en kort ferietur. Det skulle ta åtte år før hun fikk se sin mor igjen. Foto: Privat
KIDNAPPET I ÅTTE ÅR: Faren til Maria tok henne med fra Norge til Algerie på det som skulle være en kort ferietur. Det skulle ta åtte år før hun fikk se sin mor igjen. Foto: PrivatVis mer

- En forbannet plikt å ivareta norske barn

SV-politiker Heikki Holmås mener regjeringen må ta grep for å få kontroll med barnebortføring til utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Dette er norsk barn som vi har en forbannet plikt å ivareta, sier SV-politiker Heikki Holmås til Dagbladet. 

 Han reagerer sterkt på Dagbladets oppslag i dag om Maria som ble kidnappet av sin egen far og hold i fangenskap i åtte år i Algerie.  

For å få kontroll med barnekidnappingen til utlandet, mener Holmås at det bør opprettes en egen avdeling innenfor barnevernet som jobber spesifikt opp mot denne type kidnappingssaker.  

— Vi må styrke det statlige barnevernet. Det kommunale barnevernet har ikke ressurser selv til å jobbe opp mot saker i utlandet, derfor bør de få jobbe systematisk opp mot et nasjonalt kompetansesenter, forklarer han.    

- Styrke ambassadene Holmås mener også de norske utenriksstasjonene må få mer kunnskap:  

— Vi må styrke utenriksstasjonenes arbeid og evne til å ta vare på norske barn som blir kidnappet. Stasjonene må styrkes etter behovene i de ulike landene, sier Holmås  

Maria var 10 år da hun ble kidnappet. I Dagbladet i dag forteller hun at hun ikke fikk hjelp av den norske ambassaden før hun var 18 år.  

Algerie er ikke med i Haagkonvensjonen som gjør at norske myndigheter ikke kunne gripe inn i saken.

I de landene som er omfattet av konvensjonen skal barn som er bortført fra Norge til utlandet tilbakeføres til Norge.

REAGERER: SVs Heikki Holmås mener statlig barnevern og utenriksstasjonene må styrkes for å få kontroll med barnekidnapping til utlandet. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
REAGERER: SVs Heikki Holmås mener statlig barnevern og utenriksstasjonene må styrkes for å få kontroll med barnekidnapping til utlandet. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer

Er ikke landene omfattet av konvensjonen kan Utenriksdepartementet og ambassadene bare bistå familien råd og praktisk informasjon, og jobbe opp mot landene for å finne løsninger.  

Holmås mener man må øke innsatsen mot de land som ikke omfattes av konvensjonen:  

— Her må vi jobbe konkret opp mot landene, og se på konkrete samarbeid. Ingen tvil får til mer der vi jobber systematisk. Her er handling viktig, og regjeringen må ta tak. 

-Stanse barnetrygden Et tredje tiltak Holmås mener vil skjerpe kontrollen med foreldre som kidnapper sine egen barn til utlandet er at barnetrygden trekkes fra foreldrene som har stukket av:  

— Det er viktig at regjeringen jobber opp mot dette, sier Holmås. 

 — Dette blir stadig mer aktuelt fordi vi lever i en flerkulturell verden. Man gifter seg på kryss og tvers, flere barn har en eller flere foreldre fra utlandet, sier Holmås.