Preben Aavitsland om coronasituasjonen:

- En fordel for oss alle

Overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, ser optimistisk på den neste tida.

Publisert
Sist oppdatert

Onsdag klokka 10 gjester overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, Dagbladet TV for å svare på lesernes spørsmål om coronasituasjonen.

FHI-overlegen ser optimistisk på tida som kommer, og mener smittesituasjonen peker i riktig retning. Men mai er en måned med mange fridager, noe som fører til at flere samler seg til festligheter.

- Flere steder i landet var det mye festing og store ansamlinger på 17. mai. Hva tenker FHI om dette?

- Regelverket for smittevern ikke ble overholdt over alt. Vi er spente på å se hva dette kan ha ført til av smitte nå de nærmeste dagene, sier overlegen.

Han forteller at FHI er mer bekymret for sammenkomster som foregår innendørs, og oppfordrer derfor folk til å møtes ute.

- En fordel for oss alle

- Kan det være store mørketall på grunn av at færre tester seg i fridagene?

- Jeg tror ikke det. Vi så forrige uke at testantallet gikk ned med rundt ti prosent i forbindelse med Kristi himmelfartsdag, så det var fortsatt mye testing. Det kommer det til å være denne uka også. Noen tilfeller av mørketall har vi alltid, men jeg tror ikke det øker veldig.

Flere kommuner letter stadig på tiltakene, og for mange begynner hverdagen å likne normalen. Oslo-borgere er imidlertid fortsatt underlagt strenge restriksjoner.

- Hvor viktig er gjenåpningen av Oslo for resten av landet?

- Det er en fordel for oss alle at Oslo får kontroll på smitten - da kan hele landet være på samme nivå og leve med de samme tiltakene. Derfor er den utviklingen vi nå ser i Oslo veldig positiv, sier Aavitsland til Dagbladet TV.

REGNTUNGT: Raymond Johansen om årets 17. mai og hvordan corona og dårlig vær påvirker årets feiring. Video: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

- Riktig vei

– Dette går riktig vei. Om to og en halv måned er det meste over, regner vi med, sa du til Aftenposten i forrige uke. Hvordan begrunner du det?

- Det begrunner jeg med at vi har veldig fin framgang i vaksinasjonsprogrammet. I slutten av juli skal alle voksne ha fått tilbud om vaksinasjon, og vi regner med at de fleste takker ja, sier FHI-overlegen.

Han legger til:

- Når vi har en så stor andel av befolkningen som er vaksinert, så har ikke viruset noe sjans til å spre seg mer. Da vil epidemien renne ut i sanden.

Aavitsland forteller at det er fire faktorer som kan true gjenåpningen av Norge:

  • Folk som slutter å følge smittevernreglene.
  • At kommunene ikke lenger har kapasitet til å opprettholde testing, smittesporing og vaksinasjon.
  • Forsinkelser i vaksineleveranser.
  • Nye virusvarianter som er mer smittsomme, som gir mer alvorlig sykdom eller som vaksinene ikke fungerer mot.

- Må ha folk

Norge skal etter planen motta 4,5 millioner vaksinedoser i sommermånedene juni, juli og august.

- Har Helse-Norge kapasitet til å sette så mange vaksinedoser?

- Det må vi ha. Dette blir en utfordring for landets kommuner. Vi har allerede 10 000 personer som jobber veldig hardt for å få vaksinert flest mulig. Det er mange detaljer som skal passe og som skal gå raskt. Kommunene forbereder seg nå på sommerinnsatsen, og vi skal gi råd for hvordan de kan forholde seg til dette, sier Aavitsland og fortsetter:

- Men kommunene trenger folk. Mange ansatte skal i ferie og en del av dem som skal vaksineres, er på ferie. Dermed blir det mer administrasjon rundt dette. Vi anbefaler derfor kommunene å hente inn flere folk som kan bidra til vaksinering i sommermånedene.

Skjevfordeling av vaksiner

Dersom regjeringen beslutter å skjevfordele vaksinene, innebærer det at kommuner med mye smitte mottar flere vaksiner enn kommuner med lavere smittetrykk. En rekke av kommunene som ligger an til å miste vaksinedoser i juni, tror det blir vanskelig å ta igjen det tapte i juli.

- Tror du at regjeringen og FHI har undervurdert disse utfordringene?

- Det blir en utfordring. Dersom regjeringen beslutter å skjevfordele vaksinene, vil de kommunene som får færre den neste tida få flere doser i juli - midt i ferien. Flere kommuner er bekymret for at de må sette flere doser i juli istedenfor å fordele det i juni og juli, men vi tror det skal være mulig å skaffe mer personell slik at det blir mulig å sette disse dosene, forklarer Aavitsland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer