Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En foreslo at Breivik hadde syfilis

22. juli-aktor Inga Bejer Engh tar et oppgjør med de mange fjerndiagnosene av Anders Behring Breivik i 22. juli-rettssaken.

BIDRAR I BOK: Tidligere statsadvokat og aktor i 22. juli-rettssaken, Inga Bejer Engh, mener de diagnoseforslagene av Anders Behring Breivik fremført av ikke-rettsoppnevnte sakkyndige, var dårlig håndtert.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
BIDRAR I BOK: Tidligere statsadvokat og aktor i 22. juli-rettssaken, Inga Bejer Engh, mener de diagnoseforslagene av Anders Behring Breivik fremført av ikke-rettsoppnevnte sakkyndige, var dårlig håndtert. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroristen Anders Behring Breivik ble dømt som tilregnelig og fikk lovens strengeste straff for terrorhandlingene 22. juli - 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

I forkant, underveis og etter rettssaken mot Breivik haglet meningene om hva som feilet Breivik. De første rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderte med at han var utilregnelig. Etter store protester fra blant annet bistandsadvokatene i saken ble psykiater Agnar Aspaas og lege Terje Tørrissen oppnevnt for en ny undersøkelse. De konkluderte med at han var tilregnelig, noe som også ble tingrettens konklusjon.

- Under 22. juli-saken var det daglig eksempler på psykologer og psykiatere fra inn- og utland som gjorde det de kunne for å undergrave sin egen profesjons faglige autoritet. Da tenker jeg ikke på de fire rettsoppnevnte sakkyndige, som etter sitt beste faglige skjønn ga retten sine faglige råd, men alle de som sto i kø for å fortelle hva som feilte tiltalte uten selv å ha vekslet et ord med ham, skriver en av aktorene i Breivik-saken, tidligere statsadvokat Inga Bejer Engh, i boka «Rettspsykiatriske beretninger» av Pål Grøndahl og Ulf Stridbeck, som kom ut fredag.

Syfilis Engh, som nå jobber som dommer i Oslo tingrett, er forfatter av ett av kapitlene i boka.

- Enkelte hevdet å ha sittet i retten og observert tiltalte, og at de derfor kunne gi kvalifiserte råd om tiltaltes diagnoser og tilregnelighet. Tidligere statsadvokat Svein Holden og undertegnede kom ut av telling på antall foreslåtte diagnoser, men merket oss at det siste som ble foreslått var syfilis..., skriver Engh i boka.

Under lanseringen av boka fredag påpekte hun at psykologer og psykiatere som ikke hadde hatt en eneste samtale med Breivik håndterte fjerndiagnoseringen dårlig.

Dommere kan ikke alt - Vedkommende som foreslo syfilis var en psykolog eller psykiater fra Sverige. Vi fikk utrolig mange henvendelser fra folk som ønsket å vitne i saken for å fortelle hva de mente kunne feile tiltalte, sier Engh til Dagbladet.

FRA STATSADVOKAT TIL DOMMER: Inga Bejer Engh har skiftet plass i rettssalen og jobber nå som dommer i Oslo tingrett. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
FRA STATSADVOKAT TIL DOMMER: Inga Bejer Engh har skiftet plass i rettssalen og jobber nå som dommer i Oslo tingrett. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Hun sier det samme fenomenet ikke har oppstått i andre, mindre saker. Etter 22. juli-rettssaken ble det reist en debatt om psykiatriske sakkyndige har noe i en rettssal å gjøre. Engh er glad de fortsatt er til stede.

- Jeg tror mange har et urealistisk syn på hva en dommer kan. Vi kan jussen, men på noen områder kan vi ingenting. Å hevde at menneskesinnet er noe alle kan noe om er respektløst overfor de som har studert faget i lang tid. Partene i rettssalen har ingen kunnskap om å stille de riktige spørsmålene for å få svar på menneskets sinn. Derfor er vi avhengige av psykiatere og psykologer som kan gi oss den kunnskapen, sa Engh under lanseringen.

I juni i fjor ble Engh utnevnt som tingrettsdommer i statsråd. Hun ønsker ikke å kommentere Breivik og hans soningsforhold til Dagbladet og viser til at det trolig kommer en rettssak om temaet i hennes tinghus senere, en sak hun ville erklært seg inhabil i dersom den hadde havnet på hennes bord.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media