Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En forferdelig død

Dersom det russiske ubåtmannskapet ikke blir reddet opp, går de en grusom, langsom død i møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjømennene kan oppleve rusliknende tilstand og hyperventilering før de mister bevisstheten.

- Det er forferdelige, jævlige greier, sier Sjøforsvarets dykkerlege gjennom 27 år, kommandørkaptein Svein Eidsvik.

  • Når oksygennivået i ubåten synker til 16 prosent, blir hjernen fysisk påvirket.

- Det oppstår en rusvirkning hos de berørte. De vil oppleve en tilstand av sløvhet, oppstemthet, likegladhet og lattermilde utbrudd, sier Eidsvik.

  • Når oksygennivået er nede på 10 prosent, blir man bevisstløs.

- Man kan holde seg i live med et oksygennivå nede på to- tre prosent. Men det er hvis kullosinnholdet er så høyt at blodårene utvides, sier Eidsvik.

  • Kullosen kan også bli sjømennenes bane. Hver gang noen puster ut, produserer de kullos, som er dødelig hvis innholdet i lufta blir for høyt.
  • Ved to- tre prosent karbondioksydinnhold blir det tungt å puste, og man blir fort sliten. Ved over tre prosent blir det anstrengende å bevege seg. Ved fem prosent inntrer hyperventilering. I tillegg til oksygenmangel og kullos, vil kulde og vann bety mye for sjømennenes sjanser til å overleve.

- Dersom det ikke finnes muligheter til å varme opp ubåten, vil temperaturen være fire grader om bord. Da er det ekstremt viktig å være godt kledd og isolert, sier Eidsvik.