- En forferdelig forskjell fra biskop Stålsetts tid

Ole Christian Kvarme stoppet utnevnelse av homofil prest. Forferdelig nedverdigende, sier Svein Josefsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den omstridte Oslo-biskopen Ole Christian Kvarme stoppet ansettelsen av Svein Josefsen som prest i Bryn kirke fordi han har inngått homofilt partnerskap.

Josefsen har vært sykemeldt og under attføring på grunn av hjerteproblemer de siste seks årene, og hadde begynt i en deltidsstilling i Bryn kirke i Bærum da Kvarme grep inn mot ansettelsen.

Biskopen mente Josefsen ikke var skikket som prest fordi han i løpet av årene utenfor kirken hadde inngått homofilt partnerskap, skriver Dagsavisen.

Forferdelig nedverdigende

- Jeg ble knust. Det var forferdelig nedverdigende. Med unntak av hjerteproblemene er dette den tyngste beskjeden jeg har fått i livet, sier Josefsen til Dagsavisen.

Josefsen har nå begynt å arbeide i et reisebyrå istedenfor å gjenoppta prestegjerningen, slik han ønsket.

Føler seg overstyrt

Liv Rosmer Fisknes som er prost i Bærum, lovet Josefsen en 30 prosents stilling som prest i Bryn etter gode skussmål fra Skøyen menighet der Josefsen hadde et vikariat i februar. Hun uttrykker forbauselse over at Kvarme har overstyrt ansettelsen.

- En forferdelig forskjell fra biskop Stålsetts tid

- Jeg hadde ansatt ham og følte det var en god avtale for menigheten. Jeg ble forbauset over å bli overstyrt av biskopen, og ba om en forklaring. Da fikk jeg vite at han ikke ville godta en prest som lever i homofilt partnerskap i et lengre deltidsvikariat, sier Rosmer Fisknes.

Kvarme sier på sin side at Fisknes har misforstått ansettelsesprosedyrene, og det er han som har ansvaret for denne typen ansettelser.

- Jeg har i denne saken fulgt min kjente praksis med ikke å engasjere personer som lever i et homofilt partnerskap. Jeg fikk også reaksjoner fra deler av menigheten om denne presten, sier Kvarme til Dagsavisen.

- En forferdelig forskjell

Svein Josefsen selv tar beskjeden fra Oslo-biskopen svært tungt.

- Jeg føler en stor smerte. Dette tramper på og knuser menneskeverdet, og er en forferdelig forskjell fra biskop Stålsetts tid, sier Josefsen til Dagsavisen.

Oslos forrige biskop Gunnar Stålsett var kjent for sin liberale holdning til homofile prester.

FRATOK HOMOFIL PREST JOBBEN: Oslos biskop Ole Christian Kvarme grep inn og fratok homofile Svein Josefsen jobben fordi Josefsen har inngått homofilt partnerskap. Det er vanligvis bispedømmerådet som ansetter prester i heltidsstillinger, men biskopen har hatt ansvar for ansettelser i vikariater av varighet mellom en måned og et halvt års lengde. I bispedømmetrådet er Kvarmes syn på homofile prester i mindretall. Foto: SCANPIX
FRATOK HOMOFIL PREST JOBBEN: Oslos biskop Ole Christian Kvarme grep inn og fratok homofile Svein Josefsen jobben fordi Josefsen har inngått homofilt partnerskap. Det er vanligvis bispedømmerådet som ansetter prester i heltidsstillinger, men biskopen har hatt ansvar for ansettelser i vikariater av varighet mellom en måned og et halvt års lengde. I bispedømmetrådet er Kvarmes syn på homofile prester i mindretall. Foto: SCANPIX Vis mer
Kultur- og kirkeminister Trond Giske