En forhatt dollar vender tilbake

Prøver på ny å innføre mynten ingen vil ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske kongressen skal nok en gang vurdere innføringen av dollarmynter som vanlig myntenhet i USA - noe som har vist seg uvanlig vanskelig i tidligere forsøk. Argumentet er logisk - en mynt varer lenger enn en seddel - og er dermed billigere å produsere.

Forhatt

Av en eller annen grunn hater amerikanere flest konseptet. To tidligere forsøk på å innføre dollarmynten (6,24 kroner) har vært gedigne fiaskoer. Å lefle med USAs tradisjonelle pengeenheter er som å banne i kirka.

Det nye initiativet kommer fra representantenes hus, der de i går godkjente forslaget om å lage en ny dollarmynt til vanlig bruk, med hele 422 stemmer mot seks.

Så stor oppslutning har aldri et slikt forslag hatt før. Noe som gir støttespillerne økt tro på at det kanskje kan lykkes denne gangen.

Fremtidens flopp

I nyere tid har to forsøk på å innføre dollarmynter blitt pinlige affærer for myndighetene. I 1979 utbasunerte president Carters administrasjon at det var «fremtidens dollar» da de innførte den famøse endollarmynten preget med kvinneaktivisten Susan B. Anthonys (1820 - 1906) hode.

Den 11-kantede mynten skulle skille seg ut fra de andre myntene i amerikanske lommebøker. Men den ble umiddelbart lagt for hat, og forsvant fra markedet til tross for at det ble laget over en milliard endollarmynter mellom 1979 og 1981.

FORSVANT: Å innføre endollarmynter som vanlig enhet i USA har vist seg å være svært vanskelig. Vi snakker altså ikke om sølvdollarer og andre samleobjekter - men helt vanlige mynter - som amerikanerne av en eller annen grunn hater. Foto: Scanpix
FORSVANT: Å innføre endollarmynter som vanlig enhet i USA har vist seg å være svært vanskelig. Vi snakker altså ikke om sølvdollarer og andre samleobjekter - men helt vanlige mynter - som amerikanerne av en eller annen grunn hater. Foto: Scanpix Vis mer

Ny flopp

Bedre gikk det ikke da Clinton-regjeringen forsøkte å friske opp ideen med endollarmynten, og stampet ut en ny ladning - denne gangen preget med indianerkvinnen Sacagawea.

For å unngå sammenblanding med andre myntenheter hadde denne et lag med messing på overflaten - slik at den ble gylden.

Men det skulle lite til å gni av glansen, og folk flest var totalt uinteressert. Tre år etter utgivelsen viste en undersøkelse at 97 prosent av den amerikanske befolkningen ikke hadde brukt mynten den siste måneden - og verre: 74 prosent kunne ikke huske å ha brukt en dollarmynt noensinne...

Preges med Bush

Før USA setter i gang et nytt forsøk, må forslaget fra representantenes hus godkjennes av senatet. Denne gangen håper myntforkjemperne at USAs mange presidenter vil gjøre mynten mer elsket enn Anthony og Sacagawea.

Tanken er at man starter med den eldste presidenten, George Washington, og deretter den neste.

Dermed kan det bli første gangen en levende person preges på penger i USA. Etter planen - skulle den bli godkjent av senatet - vil Bill Clinton og George Bush stå for tur en gang i 2018. Da er de begge litt over 70 år.

IKKE SAVNET: Her er den forrige dollarmynten på planstadiet. Indianerkvinnen som skrev seg inn i Amerikas historie ble ingen suksess på mynt.
FORHATT: Carter-administrasjonens myntfremstøt i 1979 ble en gigantflopp. Hvor en milliard endollarmynter ble av, er et mysterium. Ingen bruker dem.