- En førsteklasses taler

Kronprins Haakon overgår sin far som nyttårstaler, mener de Dagbladet har snakket med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les Kronprins Haakons nyttårstale.

Kongens sykdom, aids-problematikken, psykisk helse og Ole Brumm preget kronprins Haakons debut som nyttårstaler.

Utførelsen var god, men innholdet blandet, mener de Dagbladet har snakket med.

- Jeg synes det var en ekstremt god tale i sin sjanger, han er i ferd med å bli en skarp retoriker som er villig til å strekke rollen sin og bruke den, sier Knut Olav Åmås, redaktør i Samtiden.

Han mener at kronprinsen utfordrer rollen ved å ta opp temaer som psykisk helse, hiv/aids og etniske minoriteter.

- Ømtålige temaer

- Dette er ømtålige temaer som har konfliktpotensial, jeg håper han i framtida vil bruke rollen sin enda mer og bli litt skarpere i kantene, sier Åmås.

Og konklusjonen fra Åmås står til terningkast seks.

- Han imponerer med å snakke saklig og samtidig gi det en personlig form. Han er en førsteklasses taler, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Ole Christian Apeland deler Åmås' begeistring for taleren, men synes ikke Ole Brumm og Nasse Nøff passet like godt inn i nyttårstalen.

- Jeg synes talen var litt fragmentert, og hadde et preg av skoledagbokpreg i begynnelsen når han snakket om venner. Men jeg synes han snakket veldig bra om aids. Delen om tidsklemma var også veldig bra og relevant, sier Apeland.

- Han framfører talen med mer glød enn kong Harald, og jeg synes han klarer en fin balansegang med å ikke være for nær og pompøs. Men stoffet inneholder ingen bomber, og han kjører ei trygg løype, sier han.

- Moralsk gammelmodig

KKs sjefredaktør Kjersti Løken Stavrum synes også kronprins Haakon var for forsiktig.

- Jeg synes at det virket som om han ikke skulle støte noen, og jeg hadde på forhånd forventet at han skulle overraske noe mer. Jeg synes han ble litt moralsk gammelmodig til tider. Det ble i overkant generelt, og tydelig at han skulle tekkes alle og ikke støte noen, da blir det fort litt tamt, sier hun.

- Bra at han tar opp det med hiv og aids, men jeg savnet et klarere budskap om hva han vil at vi og Norge skal gjøre for å bidra. Men han overgår faren sin, og er en langt bedre og mer engasjert taler, sier hun.

AUF-leder Gry Larsen hørte talen på radio, og likte hva hun hørte.

- Innholdsmessig synes jeg det er veldig bra at han tok opp internasjonale spørsmål og ikke minst spørsmålet om hiv og aids. Det er en tale som snakker til mange, både yngre og eldre. Jeg synes den var god, sier AUF-leder Gry Larsen.

IMPONERTE NORGE: Kronprins Haakon holdt årets nyttårstale i Kong Haralds sykefravær. Oda Holt Gunther (4) og Cornelius Bjørnsson (2) benket seg foran skjermen på Kråkstad i Akershus. - I en vanskelig tid er det godt å ha familie og venner rundt seg, sa kronprinsen.