DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) var ansatt som nattevakt med ansvar for å passe på den farlige 15-åringen. Hun ble drept natt til 28. oktober i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) var ansatt som nattevakt med ansvar for å passe på den farlige 15-åringen. Hun ble drept natt til 28. oktober i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

- En forvaringsdom vil være vanskelig å leve med

I dag faller dommen mot 15-åringen som drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Hun kan bli den første under 18 år som idømmes forvaring i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 15 år gamle jenta får i dag drapsdommen. Hun har innrømmet å ha drept miljøterapeuten som passet på henne.

I sin prosedyre torsdag 18. juni, la statsadvokat Erik Førde ned påstand om ti års forvaring for 15-åringen.

Blir hun dømt til forvaring innebærer det at jenta ikke blir sluppet ut før en dommer finner det forsvarlig. Hun blir i så fall den første under 18 år som er idømt forvaringsstraff i Norge.

Både jentas advokat, Cecilie Nakstad, og leder i advokatforeningens menneskerettighetsutvalg, Mette Yvonne Larsen, mener at en forvaringsstraff kan være i strid med barnekonvensjonen. Nakstad sier også til Dagbladet at en forvaringsdom «vil være vanskelig å leve med», og varsler dermed at en slik avgjørelse sannsynligvis vil bli anket.

- Svært farlig Den 15 år gamle jenta som sitter tiltalt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund i Asker og Bærum tingrett, er beskrevet av politiet som svært farlig. Hun hadde en rekke tilfeller av det som er beskrevet som drapsforsøk bak seg før hun drepte miljøarbeideren på barnevernsinstitusjonen Små Enheter natt til 28. oktober i fjor.

Men retten har ikke anledning til å idømme jenta forvaringsstraff, mener Mette Yvonne Larsen, som leder advokatforeningens meneskerettighetsutvalg.

- Det er ikke avgjørende hvor farlig hun er. Jeg er veldig overrasket over at påtalemyndigheten her har tatt høyde for forvaring, for det har de ikke anledning til, sier Larsen til Dagbladet.

Hun viser til barnekonvensjonens artikkel 37a der det heter at «dødsstraff eller livsvarig fengsel uten mulighet til løslatelse» ikke skal idømmes for lovovertredelser begått av barn under 18 år.

- Barnekonvensjonen ble del av norsk lov i 1999. En forvaringsdom kan i verste fall føre til at hun aldri slipper ut igjen, og vil være i strid med loven, mener Larsen.

- Greit med forvaring Den 15 år gamle jenta som risikerer mange år i forvaring for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund i Vollen i Asker i oktober i fjor, sa i retten torsdag i forrige uke at forvaring er helt greit.

- Jeg vil egentlig bare si at det de sakkyndige har sagt, er ganske riktig om hvordan jeg er. For første gang føler jeg meg som et menneske. Jeg vil ikke at noen skal synes synd på meg. Jeg fortjener straffen jeg får. Forvaring er helt greit. Nå forstår jeg hva jeg har gjort, sa 15-åringen med tydelig og klar stemme, bare avbrutt av sin egen nervøse latter.

Hun mener selv at det betyr at det har vært en utvikling, men ga uttrykk for anger for det hun har gjort.

- Jeg føler dette med hver pore i kroppen min. Det gjør helvetes vondt, sa hun.

Tiltalte sitter i varetekt i fengsel i Bergen og kommer til å følge med over videolink når dommen blir avsagt i dag.

- Vanskelig å akseptere Også 15-åringens forsvarer, Cecilie Nakstad, anførte at en forvaringsdom vil være i strid med barnekonvensjonen i sin prosedyre.

- I utgangspunktet er det åpnet for forvaring for mindreårig i loven. Det betyr at Høyesterett har vurdert dette som ikke i strid med barnekonvensjonen. Men aktoratets argumentasjon er at hun er så farlig, og at hun alltid vil være farlig. Med den innfallsvinkelen skal hun ha forvaring hele livet. Og det er ikke lov, sier Nakstad.

DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Foto: Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Foto: Privat Vis mer

- Vil dere anke en forvaringsdom?

- Jeg vil høre dommen først, men en forvaringsdom vil være vanskelig å leve med, sier Nakstad.

Hun mener det ikke kan tillegges vekt at 15-åringen selv sa i retten at det vil være «helt greit» med forvaring.

- Faren hennes, som er hennes verge, kan anke uavhengig av hva hun ønsker. Men hun er også lydhør for råd, sier Nakstad.

- Uunngålig konklusjon Aktor i saken, statsadvokat Erik Førde, sier at en eventuell forvaringsdom mot 15-åringen ikke vil være lovstridig.

- Dette har vi selvfølgelig vurdert. Spørsmålet har også vært oppe flere ganger, senest i 2012, der en rekke internasjonale forpliktelser ble tatt inn i norsk rett. Da vurderte justisdepartementets lovavdeling det slik at man opprettholder muligheten for forvaring for personer under 18 år, og at dette ikke er i strid med barnekonvensjonen. Vi mener vi står på trygg juridisk grunn her, sier Førde.

Likevel; beslutningen om å legge ned påstand om forvaring i saken var ingen lett avgjørelse.

FORSVARER 15-ÅRINGEN: - En forvaringsdom vil være vanskelig å leve med, sier 15-åringens forsvarer Cecilie Nakstad (t.h.). Til venstre medforsvarer Marianne Darre-Næss. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVARER 15-ÅRINGEN: - En forvaringsdom vil være vanskelig å leve med, sier 15-åringens forsvarer Cecilie Nakstad (t.h.). Til venstre medforsvarer Marianne Darre-Næss. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er vanskelig i den forstand at forvaring er en streng straff i en hvilken som helst sak. Når gjerningspersonen er under 18 år, krever det ekstra overveielse. Men med den voldsomheten og den spesielle historikken i denne saken måtte vi komme til den konklusjonen om vi skulle ta samfunnsvernet på alvor, sier Førde.

VIL HA FORVARING: Statsadvokat Erik Førde har lagt ned påstand om ti års forvaring for 15-åringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet   .
VIL HA FORVARING: Statsadvokat Erik Førde har lagt ned påstand om ti års forvaring for 15-åringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet . Vis mer