En framtid for bonden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter bruddet i jordbruksforhandlingene aksjonerer bønder over hele landet mot regjeringens tilbud. Bøndene hevder at det vil føre til en nedgang i inntekten, og at dette står i skarp kontrast til oppgjøret for lønnsmottakere både i privat og offentlig sektor. Dessuten er det bare et par uker siden landbruksmeldingen ble vedtatt på Stortinget med Arbeiderpartiets støtte. Der ble bøndene lovt en inntektsutvikling på linje med resten av samfunnet.
  • Det er først og fremst de små brukene som blir rammet hvis Stortinget godtar regjeringens opplegg. De fleste av slike bruk ligger i grisgrendte strøk og i Utkant-Norge. Mange blir drevet på deltid. Selv om det fortsatt legges ned flere tusen bruk hvert år, ønsker regjeringen en raskere overgang til heltidsdrift og større enheter. Norsk landbruk må omstilles og tilpasses et stadig mer internasjonalisert marked. Da må produksjonen spesialiseres og effektiviseres for å få prisene ned.
  • Det er en utvikling som må komme, og som er nødvendig for at norsk landbruk i det hele tatt skal overleve. Men det behøver ikke bety rasering verken av bosetting eller kulturlandskap. Hvis våre bønder produserer mat som kan konkurrere på kvalitet, er norsk landbruk liv laga. Det er her framtida og utfordringen ligger. I går kom meldingen om at danskene har gitt opp kampen mot salmonella. Norge er snart det eneste landet der man uten helserisiko kan spise bløtkokt egg til frokost. Norsk lam er blant verdens beste, og vårt svinekjøtt er slankekost. De fleste av oss er villige til å betale en pris for det.
  • Men dette krever en sterkere vilje til omstilling, og det er vanskelig å skjønne at den prosessen kan gjennomføres uten et landbruk basert på profesjonelle heltidsbønder. Da vil også overføringene fra statskassa gå ned. Hobbybøndene kan ikke lenger vente å få både i pose og sekk, samtidig som de bremser en nødvendig omstilling. Det vil verken forbrukerne eller skattebetalerne finne seg i, og det bør heller ikke våre politikere gjøre.