Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En framtid for Høyre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Høyre må finne to nye nestledere i løpet av våren. Nå har også Elisabeth Aspaker trukket seg. Hennes offisielle begrunnelse er at vervet som fylkesvaraordfører i Troms er så tidkrevende at det ikke er forenlig med nestledervervet. Fra før har den nyvalgte stortingsrepresentanten Børge Brende frasagt seg gjenvalg som nestleder. Han skal ha mer tid til familien. Dermed har en av de mest lovende politikerne i Høyre satt seg selv på et sidespor.
  • Nå betyr selvsagt ikke nestledere all verden for et parti. Det er partilederen som er viktigst. Men skiftet i toppledelsen er symptomatisk for Høyres begredelige situasjon. Nå er partiet trygt etablert som landets fjerde største. Ingen ting tyder på at framtida skal bli lysere. Når Per-Kristian Foss i et intervju med NTB setter sin lit til økonomiske nedgangstider, da er det ikke mye håp om selvberging igjen i vårt konservative parti. Så står da også alle tidligere partiledere rådløse når de blir spurt om hva som bør gjøres for å snu utviklingen.
  • Mange mener Høyres problem heter Jan Petersen. Det er for enkelt. Høyres problem er mangel på identitet og fotfeste i det nye politiske landskapet. Verden er blitt for vanskelig med Fremskrittspartiet som frispiller og Kristelig Folkeparti som verdibørs. Når Arbeiderpartiet så roter rundt i sentrum uten å være tynget av ideologisk arvegods, står Høyre ribbet for fiende også. Attpå alt har Bondevik vist vi ikke lenger trenger Høyre for å danne en såkalt borgerlig regjering. Hva skal vi da med Høyre?
  • Partiet skal sette ned en rekke tenkebokser landet rundt for å finne svaret. Det kan trenges. Men vi tillater oss å tvile på om det finnes noe trylleformular for å få partiet på beina igjen. Først må Høyre innse at det gamle politiske landskapet er forsvunnet og ikke vil gjenoppstå. Greier ikke Høyre å orientere seg ut fra et slikt utgangspunkt og finne sin egen retning og plassering, må partiet belage seg på en skyggetilværelse også i framtida.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!