En fredsprisvinner for lite

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nobels fredspris gikk i år til katolikken John Hume og protestanten David Trimble, de to hovedarkitektene bak fredsavtalen i Nord-Irland. Prisen til de to er et håndslag til den pågående fredsprosessen i dette konfliktområdet og et klokt valg. Men vi forstår ikke at Nobelkomiteen har utelatt Sinn Fein-lederen Gerry Adams.
  • Hume har arbeidet for fred i hele sitt liv og har fått en fortjent pris. Like fortjent er det at Trimble deler den med ham. Men disse to moderate politikerne har på mange måter gått fredsveien sammen. Gerry Adams har endret kurs, fra voldelig kamp og terror, til dialog og samarbeid. Han har også lagt hodet på blokka i forhold til mange av sine ytterliggående katolske kampfeller. En slik modig holdning fortjener også en påskjønnelse, ikke minst fordi Adams har vist at han mener alvor.
  • Fra Nobelkomiteens side ble det i går gitt uttrykk for at prisen gikk til alle de involverte i fredsprosessen. Mange av katolikkene som støtter Sinn Fein deler ikke det synet. For dem er neppe årets fredspris en spore til videre innsats. President Bill Clinton kan heller ikke si seg helt fornøyd. Det var han som gjorde Gerry Adams stueren i Vesten, ved å ta imot ham i USA.
  • Nobelprisen kan ikke gå til flere enn tre enkeltpersoner, og dermed kan utelatelsen av Gerry Adams fra et balansesynspunkt se fornuftig ut. Men Nobelkomiteen tok ikke hensyn til en slik balanse da Yitzhak Rabin, Shimon Peres og Yassir Arafat fikk fredsprisen i 1994. Om katolikkene hadde vunnet 2- 1 over protestantene ved tildelingen i 1998, ville det neppe ha skapt alvorlige reaksjoner.
  • Men avgjørelsen er tatt, tildelingen er allerede skjedd, og lite kan gjøres med den. Det viktige nå er at fredsprosessen i Nord-Irland bringes videre, og at katolikker og protestanter fortsetter sitt forsoningsarbeid. Reaksjonene etter terroraksjonen i Omagh i sommer viste at fredsavtalen fra langfredag i år er liv laga. Men det er langt igjen til en varig fred.