En frekk finte

Kan Putins frekke finte parkere det amerikanske rakettskjoldet i Tsjekkia og Polen, spør Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet):

Støvet har lagt seg over den storpolitiske valplassen. Washington og Moskva går ikke lenger i strupen på hverandre, så snart de har en anledning, og retorikken mellom de to er betydelig dempet. Det skyldes at Russlands president Vladimir Putin spilte USAs president George W. Bush sjakk under G-8 møtet i Tyskland i forrige uke. Forslaget om å legge en felles radarstasjon i Azerbaidjan, som erstatning for de amerikanske planene om baser i Tsjekkia og Polen, gjorde nemlig den amerikanske presidenten nesten stum – for ikke å si matt. «Putin kom med noen få interessante forslag», sa Bush mens han sto ved siden av Putin etter møtet. «Vi vil nå gå inn i en strategisk dialog», fortsatte han. «Det vil bli mange alvorlige strategiske diskusjoner», stammet han. «Dette er et alvorlig spørsmål», avsluttet han. Så konkret var altså Bush, for han var tatt med buksa nede. Så får tida vise om han er spilt sjakk matt i spørsmålet om det planlagte rakettskjoldet i Tsjekkia og Polen.

PUTINS UTSPILL er en diplomatisk genistrek. For det første har han ikke gjort noe annet enn å ta sin amerikanske kollega på ordet, siden Bush i dagene før G-8 møtet i Tyskland nettopp inviterte Russland til å være med på rakettskjoldet. For det andre så har han foreslått at radarstasjonen skal være mye nærmere Iran, noe som ifølge fagmilitære er mer hensiktsmessig, hvis den egentlige hensikten er å forsvare Europa mot iranske raketter. For det tredje så kan forslaget legge hele tanken om et rakettskjold død, fordi USAs generaler ikke vil dele sin laserteknologi med russerne likevel.

MEN VIKTIGST er selvsagt at mistanken om at Bush og USA har spilt med falske kort hele tida blir avslørt. Og at den egentlige hensikten med rakettskjoldet ikke er å forsvare Europa mot raketter fra Iran, slik USA hårdnakket hevder, med å forsvare USA mot raketter fra Russland og det tidligere Sovjetunionen. For det er dette Russland i realiteten hevder, når de sier at et rakettskjold i Tsjekkia og Polen vil endre den strategiske balansen. Og det er det oberstløytnant og forsker Terje Torsteinsson ved Forsvarets høyskole sa til Dagbladet tidligere denne måneden.

-Det er åpenbart at rakettskjoldet – slik det er planlagt – (i Tsjekkia og Polen) er ment som et forsvar mot våpen fra Russland og det tidligere Sovjetunionen. Hvis det var ment for å demme opp for iranske våpen mot Europa så burde våpenskjoldet vært plassert i Tyrkia eller på Balkan, sa Torsteinsson.

ELLER ALTSÅ i Azerbaidjan, som jo er Tyrkias nordlige nabo. Radarbasen i Azerbaidjan er tenkt i basen i Qabala, som Russland leier. Og rakettdelen av skjoldet kan ligge i Tyrkia eller i Kaspihavet, har Putin foreslått. Den vil ikke bare dekke Europa mot et angrep fra Iran, men også UASs allierte i Midt-Østen, som Tyrkia, Israel, Saudi-Arabia, Egypt og Pakistan, samt den europeiske delen av Russland. Men en base i Azerbaidjan vil ikke bare forsvare mot våpen fra Iran, men mot mulige våpen fra Kina, India og det meste av Afrika, blant annet Sudan. Vi snakker altså om et rakettskjold i Azerbaidjan som er mye mer hensiktsmessig plassert enn i Tsjekkia og Polen, hvis skjoldet skal forsvare Europa mot angrep fra det Bush har kaldt «røverstater».

I DAGENE ETTER møtet mellom Bush og Putin har amerikanske talsmenn gjentatt den amerikanske presidentens mumling, og sagt de vil studere forslaget grundig. En russisk general sa i går at amerikanske politikerne og generalene ennå var i sjokktilstand etter Putins forslag. Og det er ikke ventet noe svar før Putin møter Bush på Bush-familiens feriested i Maine i begynnelsen av juli. Det var Bush som inviterte Putin, opprinnelig «for å overbevise ham om at rakettskjoldet ikke er noen trussel mot Russland». I stedet så vil dette møtet få en helt annen karakter. Det vil enten bli møtet der man går videre med det russiske forslaget. Eller det blir møtet der USA står på sitt forslag om et rakettskjold i Tsjekkia og Polen, og foran verdens øyne erklærer en ny kald krig, med stor sannsynlighet for et nytt våpenkappløp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer