En fremmed banker på

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et uidentifiserbart legeme er på vei gjennom verdensrommet i retning jorda. Signalet blir oppdaget av en overvåkningsstasjon som beregner at «tingen» har kurs rett mot et område i USA. Den amerikanske presidenten blir varslet, militæret forbereder seg på en invasjon, og en rekke vitenskapsmenn (ofte nobelprisvinnere) blir innkalt i all hast. Slik er den klassiske åpningen av filmer om romvesener på jordvisitt, fra «Starman» (1984) og «Independence Day» (1996), til dvd-aktuelle «The Day the Earth Stood Still» (2008) og kinoaktuelle «Monsters vs. Aliens» (2009). Men hva som skjer etter denne første kontakten er mer uforutsigbart og divergerende. Det kan fungere som interessante leksjoner i alt fra innvandringspolitikk til miljøpolitikk og ikke minst våre eventuelle forestillinger om det finnes noe annet og større enn oss selv der ute.

I «Monsters vs. Aliens» velger den amerikanske presidenten i utgangspunktet en vennlig prosedyre. Med et nikk til Steven Spielbergs «Nærkontakt av tredje grad» (1977) spiller lederen for den frie verden en aldri så liten trudelutt på en medbrakt synthesizer. Men denne naive (og noe absurde) framgangsmåten blir møtt av døve ører. Gjesten fra rommet er verken av den musikalske eller vennlige sorten. Det er bare så vidt statssjefen kommer seg unna i livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer