En fremmed kvinne har gitt over 1500 babyer en helt spesiell gave

Meldte seg etter etterlysning på Facebook.

VARME FØTTER: De hjemmestrikkede sokkene er flittig brukt av fem uker gamle Lars. Foto: Privat
VARME FØTTER: De hjemmestrikkede sokkene er flittig brukt av fem uker gamle Lars. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nybakte moren Silje Akselberg Sætre fikk seg en gledelig overraskelse da hun skulle på kontroll på helsestasjonen i Os med sønnen Lars (5 uker). Ikke bare sto alt bra til med sønnen, han fikk også med seg et par hjemmestrikkede sokker til odel og eie.

- Jeg ble veldig glad, det var veldig koselig å få en slik oppmerksomhet. Jeg vet at det er veldig mange andre som også setter pris på de hjemmestrikkede sokkene. Lars bruker dem hver dag, varme føtter er viktig, sier Silje Akselberg Sætre.

På sokkene hang det en lapp hvor det sto «Til lykke med den nye osingen!». Det skriver Bergens Tidene som først omtalte saken. Lappen var signert med et navn som Akselberg Sætre ikke dro kjensel på.

- Det var viktig for meg å takke, så jeg la ut en innlegg på en Facebook-gruppe for Os for å komme i kontakt med henne. Jeg visste ikke at hun hadde laget så mange sokker, det er jo helt sinnsykt. Kjempefin gest.

- Masse glede

De siste seks årene har så godt som alle nyfødte babyer i Os kommune i Hordaland fått en hjemmelaget gave på helsestasjonen eller når de har hatt hjemmebesøk etter fødsel. Det er osingen Toril Myklebust Lie (60) som er kvinnen bak alle sokkeparene.

GAVMILD: Toril Myklebust Lie stikker nyfødt sokker med glede. Foto: Privat
GAVMILD: Toril Myklebust Lie stikker nyfødt sokker med glede. Foto: Privat Vis mer

- Det gir meg masse glede! Dette er ingenting jeg må gjøre, men koser meg med det. Jeg syns vi skal sette pris de nyfødte og familien deres. Jeg blir selv glad av gode ord og lykkeønskninger, så jeg ønsker å glede noen andre. Det er ofte så lite som skal til, sier hun til Dagbladet.

Ideen dukket opp da Myklebust Lie var i familiens hus i Kvinnherad. Lokalavisa hadde skrevet om to gamle søstre som strikket rosa og blå sokker til de nyfødte i kommunen.

- Jeg syns det var en god idé og grep muligheten. Da jeg begynte var det rundt 200 nyfødte barn i Os hvert år, og da tenkte jeg at det klarer jeg sikkert. De siste årene har det bare blitt flere og flere, forteller Myklebust Lie.

Nå får hun hjelp av moren sin på 81 som også leverer sokker jevnlig. Myklebust Lie har drevet med håndarbeid siden hun var liten og heklet sin første jakke som niåring. Selv om hun jobber fulltid som lærer, tar hun seg alltid tid til litt strikking.

- Jeg har med meg strikketøyet overalt. Sokkene er sånn småtteri som er greit å strikke foran TV-en eller på stranden. Om det regner en helg, blir det gjerne en del nye sokker.

Alle par er forskjellige

Myklebust Lie strikker i snitt ett par nye sokker om dagen for å holde tritt. Etter oppstarten for seks år siden, anslår hun å ha strikket minst 1500 par med sokker. Til tross for den store sokkemengden, har hun enda ikke gått tom for nye ideer.

- Nesten ingen av parene er like. De har forskjellige mønster og ulike farger alle sammen. Jeg får så mange koselige hilsninger fra de nybakte foreldrene. De takker når jeg møter de på gata og syns det er så koselig med sokkene.

For noen år siden var det noen som fortalte den ivrige strikkeren at de ikke hadde fått sokker til deres nyfødte. Det viste seg at helsestasjonen var tom, så nå har Myklebust Lie laget en avtalte om at de skal gi beskjed når lagret begynner å bli tomt. For den spreke 60-åringen har ikke tenkt til å gi seg med det første.

- Jeg klarer i alle fall ti eller 15 år til. Jeg får ta det opp til ny vurdering da, slår Myklebust Lie fast.

MANGE PAR: Toril Myklebust Lie leverer sokker til helsestasjonen omlag annenhver uke. Foto: Privat
MANGE PAR: Toril Myklebust Lie leverer sokker til helsestasjonen omlag annenhver uke. Foto: Privat Vis mer

Takknemlige

Os Helsestasjon er veldig setter stor pris på innsatsen og givergleden til Myklebust Lie.

- Det er bare helt fantastisk. Foreldrene blir både overrasket og glade. Alle setter pris på det, men kanskje aller mest de som ikke får så mye annet. Noen får en flust med gaver. Andre får omtrent ingenting. Da kan et par med sokker bety en hel del, sier Dagmar Hilde, fagansvarlig ved Os helsestasjon til Bergens Tidende.

Hun understreker at de er veldig takknemlige og deler ut sokkene med stor glede.