Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En frisone, sier tidligere psykiatri-innlagt om slike balkonger

Arild Haverud mener kritikken mot balkongene ved Sykehuset i Østfold er «tåpelig».

OMSTRIDT: Psykiatri-nestor Einar Kringlen er en av dem som har gått ut med hard kritikk mot disse verandaene ved det nye Sykehuset i Østfold, som er innflyttingsklart i mai neste år. Foto: Privat
OMSTRIDT: Psykiatri-nestor Einar Kringlen er en av dem som har gått ut med hard kritikk mot disse verandaene ved det nye Sykehuset i Østfold, som er innflyttingsklart i mai neste år. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verandaene for psykiatri-pasienter ved skjermet enhet på det snart innflyttingsklare Sykehuset i Østfold har fått skarp kritikk fordi de er utrustet med jernstenger og sprinkler.

Pasientombudet i Østfold, lederne av to kontrollkommisjoner og  psykiatri-nestor Einar Kringlen mener verandaene likner på «bur» eller «fengsel», og at de er stigmatiserende.

Men nå tar Østfold-mannen Arild Haverud (49) - som selv har vært innlagt på psykiatrisk sykehus flere ganger - til motmæle.

- Det irriterer meg å høre at disse balkongene skal være et gufs fra fortida, sier han om uttalelsene fra Pasientombudet i Østfold.

- En nytelse Haverud lider av sosial fobi, depresjon og angst. Senest i sommer var han innlagt ved Norra Älvsborgs Länssjukhus i Sverige, hvor han har vært bosatt de siste årene. Der var det også balkonger med sprinkler.

- Balkongen var utrolig god å ha, særlig om sommeren. Den hadde et enkelt kunstig gress. Og møbler av plast. Men det å komme ut der og få frisk luft, kjenne sola, var en ren nytelse, sier han.

- Men kan det ikke virke stigmatiserende, fordi en slik veranda gir inntrykk av et fengsel?

- Det synes jeg er tåpelig. De som er på skjermet avdeling behøver i mange tilfeller beskyttelse mot seg selv, slik som jeg da jeg var sterkt suicidal. Og når jeg da kunne gå ut på balkongen, uten personale rundt meg, så var det en frisone, sier han.

- En frihet Da Haverud var innlagt ved Norra Älvsborgs Länssjukhus tok han bilde av verandaene der, som til forskjell fra dem ved Sykehuset i Østfolds nybygg er til bruk for en avdeling og ikke har direkte utgang fra enkeltrom.

Han mener noe som lett blir glemt i diskusjonen er at det ikke alltid er nok personale til å følge alle dem som vil ut og få frisk luft.

- FRISONE: Her er verandaen for psykiatripasienter ved Norra Älvsborgs Länssjukhus, hvor Arild Haverud var innlagt i sommer. Haverud følte at den var ei frisone. Foto: Arild Haverud
- FRISONE: Her er verandaen for psykiatripasienter ved Norra Älvsborgs Länssjukhus, hvor Arild Haverud var innlagt i sommer. Haverud følte at den var ei frisone. Foto: Arild Haverud Vis mer

- Da blir det lett: «Det er ikke nok personale i dag, vi får det ikke til». Da blir slike balkonger en frihet.

- Tror du ikke at disse balkongene kan føre til at det settes av færre fra personalet til å følge folk ut?

- Nei. Det hender at det ikke er nok folk til stede til å følge en pasient ut, men det er alltid satt av en som har ansvaret for at pasientene kommer ut og får mosjon, sier Haverud.

- Ukunnskap - Hvorfor tror du balkongene ved Sykehuset i Østfold vekker så sterke reaksjoner?

- Ukunnskap. De vet ikke hva det vil si å være en psykiatrisk pasient, sier Arild Haverud.

Han håper sykehusledelsen står imot kritikken og beholder de omstridte verandaene ved Sykehuset i Østfold, som skal være innflyttingsklart i mai neste år.

- DE VET IKKE: - De vet ikke hva det vil si å være en psykiatrisk pasient, sier tidligere psykiatri-pasient Arild Haverud om dem som vil ha vekk verandaene for pasienter ved skjermet avdeling ved Sykehuset i Østfold. Nybygget er innflyttingsklart i mai neste år. Foto: Privat
- DE VET IKKE: - De vet ikke hva det vil si å være en psykiatrisk pasient, sier tidligere psykiatri-pasient Arild Haverud om dem som vil ha vekk verandaene for pasienter ved skjermet avdeling ved Sykehuset i Østfold. Nybygget er innflyttingsklart i mai neste år. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling