IMPONERT: USAs utenriksminister Hillary Clinton uttrykte beundring for hvordan Norge har reagert etter terrorangrepene 22. juli. Foto: Linus Sundahl-Djerf
IMPONERT: USAs utenriksminister Hillary Clinton uttrykte beundring for hvordan Norge har reagert etter terrorangrepene 22. juli. Foto: Linus Sundahl-DjerfVis mer

- En fryktelig menneskelig tragedie

USAs utenriksminister, Hillary Clinton, diskuterte terrorsaken med Jonas Gahr Støre i Washington D.C.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D:C. (Dagbladet): Flere ganger tidligere har hun uttrykt sin dypeste medfølelse. Både Clintong, USAs president Barack Obama og visepresident Joe Biden har vært i den norske ambassaden og undertegnet kondolanseprotokollen.

Likevel ble USAs utenriksminister dypt beveget da hun i går svarte på Dagbladets spørsmål om terrorangrepet i Norge.

- Det er en fryktelig menneskelig tragedie. Det er et fryktelig tap for Norge, men det er også et tap for oss alle, sier Clinton terrorhandlingene i Oslo og på Utøya 22. juli i år.

Berømmer Norge Dagbladet traff Clinton på pressekonferansen etter møtet hun i går hadde med utenriksminister Jonas Gahr Støre i Washington D.C.. De to hadde en rekke internasjonale temaer på programmet. Terrorsaken, ble et viktig tema.

Clinton berømmet Norge for måten landet har taklet situasjonen på.

- Reaksjonen vi har sett etter disse hatefulle handlingene viser at Norge svarer med solidaritet og toleranse. Dette var verdier som de unge menneskene som ble drept, sto for, sier Clinton.

Politihjelp Hun forteller også at amerikanske myndigheter har bistått Norge i etterforskningen.

- Folk fra våre politimyndigheter har vært i kontakt med norske politimyndigheter og bidratt med all informasjon de kan. Vi tilbyr all assistanse som dere måtte ønske, sier Clinton.

USAs utenriksminister forteller at hun sammen med Norge og andre land nå vil gå enda dypere inn i diskusjoner om hvordan åpne, vestlige samfunn kan sikre seg og samtidig bevare åpenheten.

- Norge og USA er land som dyrker åpenhet og frihet. Men med frihet kommer også et behov for sikkerhet. Det er vanskelig, men det gjelder å finne en balansegang slik at vi kan maksimere potensialet for våre verdier, sier Clinton.

- Oppriktig medfølelende Støre setter stor pris på varmen og omtanken som har kommet til Norge fra USA etter terrorangrepet.

- Hun er preget av det som skjedde og oppriktig medfølelende. Hun har selv sett liknende i USA i forbindelse med Oklahomabombingen og 11-september, sier Støre om Clinton.