En fryktet tilstand

Har du noen gang hamret på døra til naboen ved firetida om morgen fordi musikken er for høy? Da er du kjerring, ifølge kvinnebladet Woman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnelivets mange faser er kilden til en ustoppelig strøm av gode og dårlige råd. Det finnes ingen grenser for hvor mye en kvinne kan forbedre sin kropp og oppførsel. Det finnes åpenbart heller ingen grenser for viljen til å lese og følge rådene selv om vi skriver 2008. Mens såkalte seriøse manneblader skriver om fisking, padling, spennende kriminalhistorier og annen hygge, får vi kvinner råd om absolutt alt fra hvordan vi skal pynte et festbord til teknikker for superorgasmer. Det meste handler likevel om hvordan vi skal kjempe mot aldringens tyngdelov. Og sett for all del ikke ei gammel kjerring på den glansede forsiden. Vi liker å tenke på oss selv som unge og vakre.

I livets mange faser er kjerringfasen den mest fryktede. Og tolker vi Woman rett kan den inntre når du minst venter det. Bladet har listet opp tjue faresignaler « som bør få deg til å revurdere oppførselen din ». For en kvinne må alltid tenke på oppførselen sin. Vi skal behage vår omverden, må vite. Så når musikken til naboen til slutt går deg på nervene og du sier ifra, er du kjerring. Høy musikk er faresignalet. Ikke for hørselen til naboen, men for at du ikke lenger kan regnes med i samfunnet som et behagelig menneske. På dette området må jeg innrømme sterke kjerringtendenser. Jeg kjemper imot, men andres musikkvalg er ikke alltid mine favoritter i et tettbodd byliv.

Om jeg barberer leggene mine har faktisk andre mennesker ikke noe med, men det er også et kjerringtegn. At man ikke gidder, mener jeg. Den som synes Frithjof Wilborn er kjekk er visstnok også ei skikkelig kjerring. Stakkars mann, hvorfor i all verden er han brakt på banen? Jeg bare spør. Er man på fornavn med programledere på tv så er man så absolutt kommet inn i den fryktede fase. Og skulle man muntert si at «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær» er k-ordet rett rundt hjørnet.

Å dyppe maten i kaffen må jeg innrømme at uvanlig syn blant unge mennesker. Men å legge seg før midnatt, få vondt i hodet etter en drink og samle på kakeoppskrifter er ikke helt uvanlig blant dagens unge kvinner i redebyggingsfasen. De er forbausende mer fornuftig enn mange i den foregående generasjonen. Og de kan være noen skikkelige kjerringer.

Hva med faresignalene for menn som går inn i gubbefasen? Det kan jo bli seinsommerens fantasilek på svaberg og strender. Selv innrømmer jeg at jeg har latt meg more av både fordommer og små sannheter i de gammeldagse rådene. Jeg har nok et par kjerringtendenser. Men har jeg tenkt å revurdere min oppførsel av den grunn? Den som lever får se.