- En fullskala krig har begynt

Rystende meldinger fra innsida av Azovstal.

ILDBOMBE: En video lagt ut på Telegram av rådgiveren til Mariupols ordfører, Petro Andriutsjenko, viser russiske styrker tilsynelatende bruke fosforbomber over stålverket Azovstal. Video: Telegram @Petro_Andriutsjenko / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I snart tre måneder har det pågått brutale kamper i Mariupol, som siden invasjonens første dag har vært under kraftig bombardement og beleiring.

Livsnødvendigheter som mat, vann og strøm har ikke vært å oppdrive i strategiske havnebyen. Likevel har tusenvis av soldater i stålverket Azovstal holdt ut, omringet av russerne på alle kanter.

Operasjonen for å få de gjenværende ukrainske soldatene til å overgi seg har vært massiv, og denne uka skal 1730 av krigerne som forskanset seg i stålverket ha lagt ned våpnene og blitt høyprofilerte krigsfanger, ifølge Russlands forsvarsdepartement.

Men det er sannsynligvis fortsatt hundrevis av soldater igjen i det beleirede industrianlegget - og nå kommer det nye meldinger fra innsida, skriver CNN.

- Ikke over

En av dem som fremdeles befinner seg på innsida av stålverket, er stabssjef for Azov-regimet, Bohdan Krotevytsj.

Han har de siste dagene publisert flere meldinger på sine sosiale medier-kontoer. Onsdag avviste han at han ville overgi seg.

- Krigen er ikke over. En fullskala krig har nettopp begynt, skrev han i et innlegg på Instagram.

BOMBET: En video fra 12. mai viser russiske styrker bombe det som er igjen av stålverket Azovstal i Ukraina. Video: Reuters / Dagbladet TV Vis mer

Han benyttet også anledningen til å oppfordre ukrainske soldater til å fortsette kampen mot de russiske styrkene:

- Du blir nødt til å ta kontroll eller stikke av og potensielt lide enda større tap. Fienden forventer at vi flykter fra postene våe, så overrask dem heller med et motangrep for å beseire de framrykkende styrkene. Tenk alltid to steg fram, forstå situasjonen og ta avgjørelser når andre ikke kan. Vi er svakere i militært potensial, men fiendens selvtillit er vår trumfkort.

Kaptein Sviatoslav Palamar har heller ikke overgitt seg. Han er offiser i Azov-bataljonen, som er en del av det ukrainske heimvernet.

- Min bataljon og jeg er på Azovstal-anleggets territorium. En operasjon er i gang, men jeg vil ikke gi noen detaljer. Jeg er takknemlig for støtte fra hele verden og Ukraina. Vi ses, sa Palamar i en videomelding torsdag kveld, uten å gi ytterligere opplysninger om hva dette innebærer.

OVERGA SEG: Onsdag 18. mai offentliggjorde Russlands forsvarsdepartement flere bilder av de ukrainske soldatene som overga seg. Foto: Russlands forsvarsdepartement / NTB
OVERGA SEG: Onsdag 18. mai offentliggjorde Russlands forsvarsdepartement flere bilder av de ukrainske soldatene som overga seg. Foto: Russlands forsvarsdepartement / NTB Vis mer

- Noen døde hver dag

Dagbladet har tidligere skrevet om de forferdelige forholdene på innsida av stålverket.

- En eller to soldater i Azovstal døde hver eneste dag av skader, sa Julia Fedosiuk, kona til Azov-soldaten Arsenij Fedosiuk, nylig i et intervju med Dagbladet.

Soldatene får ikke i seg næring og har bare tilgang på skittent avrenningsvann som er brukt i fabrikken, fortalte hun.

«I vår siste samtale ba mannen min meg om å finne informasjon om hvordan man kan leve lengst mulig uten å drikke vann», sto det i et brev hun overrakte pave Frans i Vatikanet 11. mai, da hun ba den katolske kirkens overhode om hjelp til å evakuere de gjenværende soldatene i Azovstal.

AZOV-BATALJONEN: Skal ha stormet russiske possisjoner Azovstal-stålverket. Vis mer

Usikre skjebner

Det har blitt sagt at soldatene i Azovstal enten må overgi seg eller kjempe til døden.

Men også soldatene som nå har valgt å legge ned våpnene, går en usikker framtid i møte.

Disse er - eller vil bli - fraktet til russiskkontrollerte områder, trolig til en tidligere straffeleir nær Olenivka i Donetsk-regionen. Det ukrainske militæret håper de kan få tilbake soldatene fra Mariupol i bytte mot russiske krigsfanger, men det er stor usikkerhet knyttet til hva som skjer med de profilerte krigsfangene, og hvorvidt Russlands president Vladimir Putin vil prøve å dra nytte av dem.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer