- En galning gikk rundt og skjøt akkurat som i Norge

Afghansk talsmann trekker paralleller til Breivik-saken. Irak-veteran (38) gikk amok mot sovende sivile.

 BARNEBARNET DREPT:  Anar Gul blir intervjet ved siden av sitt døde barnebarn som ble skutt og tent fyr på mens han sov i en landsby i Panjwai, Kandahar natt til søndag. FOTO: Allauddin Khan, AP/SCANPIX.
BARNEBARNET DREPT: Anar Gul blir intervjet ved siden av sitt døde barnebarn som ble skutt og tent fyr på mens han sov i en landsby i Panjwai, Kandahar natt til søndag. FOTO: Allauddin Khan, AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Taliban sverger revansje for «hver eneste martyr» etter «de syke amerikanske handlingene» i Kandahar natt til søndag, der en soldat skjøt og drepte 16 sivile afghanere - blant dem ni barn.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det en 38 år gammel amerikansk soldat med tre perioder bak seg i Irak, som gikk amok.

Samtidig som de internasjonale nyhetsbyråene sitererer varslene fra Taliban, er de amerikanske soldatene i Afghanistan stilt i høyeste beredskap.

- Akkurat som i Norge En av de fremste talsmennene for forsoning mellom folkegruppene i Afghanistan, trakk i går kveld paralleller til Breivik-saken da han ble intervjuet av CNN i Kabul om den amerikanske soldaten som gikk amok utenfor leiren i helgen.

- Akkurat som i Norge i fjor, gikk en galning rundt og skjøt ned mennesker for fote. Men om den amerikanske var i ubalanse, spiller det liten rolle. Mannen må bringes for retten her i Afghanistan. Vi finner oss ikke i at han skal dømmes i USA, sa prins Ali Saraj i intervjuet med tv-kanalen.

Prinsen, som er etterkommer av ni generasjoner afghanske konger, er oppnevnt som bindeledd og talsmann for forsoningsarbeidet mellom de mange klanene og president Hamid Karzais vestligstøtetde sentralregjering.

- Gave til Taliban Dagens kraftige revansjevarsel fra Taliban kom som sola på morgenhimmelen for prinsen.

- Den massakren kom som en bestilt gave til Taliban. De kommer til å utnytte massakren for alt den er verdt. Snart får vi høree at det er 160  som ble drept, ikke 16, sa prinsen i et annet intervju med CNN.

Samtidig har andre kilder i hovedstaden Kabul skapt tvil om en soldat aleine kan ha stått bak massakren.

Soldaten skal ha gått ut av leiren med våpen klokka 03 natt til søndag uten å ha blitt stoppet av egne vakter.

 RASENDE SIVILBEFOLKNING:  En soldat møter lokalbefolkningen, som blir stoppet av piggtrådsperringer utenfor en militærleir i Panjwai etter at massakren ble kjent. FOTO: Allauddin Khan, AP/SCANPIX.
RASENDE SIVILBEFOLKNING: En soldat møter lokalbefolkningen, som blir stoppet av piggtrådsperringer utenfor en militærleir i Panjwai etter at massakren ble kjent. FOTO: Allauddin Khan, AP/SCANPIX. Vis mer

Han skal ha tatt seg inn å tre hus i to landsbyer som ligger 500 meter fra hverandre - Alkozai og Najeeban - og skutt mot sovende beboere.

Tente fyr på døde I ett av husene ble alle 11 familiemedlemmene drept.  Soldaten skal ha tent fyr på flere av likene før han gikk tilbake til militærleiren.

Ikke navngitte, offisielle kilder skal ha bekreftet overfor AP at den 38 år gamle, gifte tobarnsfaren kom fra Joint Base Lewis-McChord sør for Seattle på den amerikanske vestkysten.

Han var nylig kommet til Afghanistan for første gang etter tre perioder i Irak.

Spesialstyrke Han  var under kommando i en spesialstyrke som skulle bryte ned motsetninger med lokalbefolkningen i forbindelse med den amerikanske tilbaketrekkingen.

Etter brenningen av Koranen og Youtube-videoen med amerikanske soldater som urinerer på en død Taliban-soldat, frykter blant andre NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at massakren kan gjøre vondt til verre.

 KOLLGER:  Soldatkolleger i den store Joint Base Lewis McChord- leiren sør for Seattle følger tv-forklaringene fra brigadeeneral Carsten Jacobson om massakren som en av deres kolleger utførte natt til søndag. FOTO: Ted S. Warren, AP/SCANPIX.
KOLLGER: Soldatkolleger i den store Joint Base Lewis McChord- leiren sør for Seattle følger tv-forklaringene fra brigadeeneral Carsten Jacobson om massakren som en av deres kolleger utførte natt til søndag. FOTO: Ted S. Warren, AP/SCANPIX. Vis mer