- En galskap, drevet av seksualitet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet): Daniel Linde (31) overlevde mirakuløst Sara Svenssons to skudd natt til 10. januar i år. Tirsdag sto han utenfor huset til Helge Fossmo og fotograferte det store presseoppbudet. Etterpå var han til stede inne i huset sammen med länsretten og pressen da skuddramaet ble rekonstruert.

DANIEL LINDE FORKLARTE

seg for retten 18. mai. Han fortalte om det voldsomme sviket han opplevde da det kom fram at pastoren, som han stolte 100 prosent på, hadde hatt et seksuelt forhold til hans kone, Anette Linde. Han ga også med klare ord uttrykk for at han var enormt skuffet over at pastoren hadde bedratt menigheten i Knutby og ikke minst Åsa Waldau, kjent som «Kristi brud». Hun skal forklare seg i retten i dag.

I ET INNLEGG

i Expressen tidligere i denne uka gikk Daniel Linde ut med et varmt forsvar for Åsa og menigheten:

«Har man noensinne demonisert et offer for en forbrytelse som man har gjort med Åsa? Hun mistet en elsket lillesøster (Alexandra Fossmo som ble skutt av Sara Svensson. Red.anm.). Er det medienes raseri over at noen sier stopp, jeg vil ikke danse etter deres pipe? Jeg er kanskje en av få som ser Åsas smerte over å bli angrepet av sin døde lillesøsters utro make. At media glatt og villig publiserer alt som pastoren sier om henne. Jeg undres over hvor medfølelsen tok veien, hvor omtanken for forbrytelsens ofre tok veien.»

Daniel Linde er også bekymret over den skade som er påført Filadelfia-menigheten i Knutby spesielt og pinsebevegelsen generelt.

Det er en bekymring han deler med mange ansvarlige i den karismatiske bevegelsen både i Sverige og Norge.

I NORGE

er det i underkant av 32000 registrerte pinsevenner. Regner man med udøpte barn, er tallet 45000. Dette er også grunnlaget for statlige og kommunale bidrag i form av kirkeskatt.

I SVERIGE

er pinsebevegelsen dobbelt så stor i antall medlemmer. I underkant av 90000 pinsevenner søker hver søndag til Filadelfia-menigheter, enten på formiddags- eller kveldsmøter. Det fins knapt et tettsted som ikke har sin kirke eller forsamlingslokale.

Etter en rekke vekkelser, og stor vekst i forrige århundre, opplever nå pinsebevegelsen i Norden stagnasjon.

Men i den tredje verden er veksten enorm. Man regner at det i verden totalt er 500 millioner pinsevenner, alle organisert i menigheter som er suverene.

TROSSPØRSMÅL

i Norge avgjøres av en årlig predikantkonferanse. Den enkelte menighet styres av en forstander/pastor i samarbeid med et Eldsteråd. Menighetsmøtet er høyeste organ, både i trosspørsmål og økonomiske saker, har jeg lært fra hjemmesiden til pinsebevegelsen i Norge.

For dem som vil vite mer, anbefaler jeg varmt Per Olov Enquists bok «Lewis resa» om grunnleggeren av pinsebevegelsen i Sverige, Lewi Petrus.

I boka stiller han spørsmålet om troen er en galskap, drevet av seksualitet.