Ukraina får nytt våpen:

- En «game changer»

Storbritannia gir trening og nytt våpen til ukrainske styrker for at de også kan slå tilbake mot russerne til vanns – og bane vei for korneksporten.

KRIG OG MATKRISE: Regjeringen i Storbritannia håper det nyeste bidraget til Ukraina vil kunne sikre havnene og få flyt på korneksporten. Foto: Den britiske marinen, Royal Navy
KRIG OG MATKRISE: Regjeringen i Storbritannia håper det nyeste bidraget til Ukraina vil kunne sikre havnene og få flyt på korneksporten. Foto: Den britiske marinen, Royal Navy Vis mer
Publisert

Den britiske marinen gir styrkene trening i undervannsdroner, som blir betegnet som «minejegere». Etter planen skal de få seks av typen når opplæringen er gjennomført.

Russland har blokkert farvannet utenfor Ukraina siden krigen startet, og området er uoversiktlig. Det er formentlig plassert ut miner av begge parter.

Dronene kan raskt detektere disse.

- Ukrainerne vil med disse kunne klarere ruter ut av havnene sine veldig effektivt, forklarer admiral Alan West til Sky News.

Han omtaler bidraget som en «game changer» i konflikten.

- Det haster

Ukraina er en av verdens største korneksportører, men Russlands invasjon har resultert i full stans. Rundt 20 millioner tonn korn fra fjorårets sesong ligger nå på lagre i landet, og de får ikke sendt det ut.

Det har bidratt til økte matpriser verden over, og særlig rammet land i Afrika, Asia og Midtøsten der millioner av mennesker lever på sultegrensen.

West sier det haster med å få eksporten opp på beina igjen, nå som det har bygget seg opp et enorm globalt press.

- Og det er ikke bare etterspørsel etter korn, men også vegetabilsk olje og mais, påpeker han.

«SOMMERFUGLMINER»: Her detonerer soldater såkalte «sommerfuglminer» i Ukraina. Video: Twitter / Reddit. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Kan dykke 100 meter

Regjeringen i Storbritannia opplyser at tre av dronene vil bli gitt fra deres arsenal, mens de gjenværende vil bli kjøpt inn.

Dronene er fjernstyrte og designet for å brukes i grunne kystområder.

- De kan operere i opptil 100 meters dyp og lokalisere og identifisere miner ved bruk av innebygde sensorer, slik at den ukrainske marinen kan slå dem ut, skriver de i en pressemelding.

De legger til at dusinvis av ukrainsk personell vil få opplæring i bruken de kommende månedene, og at en første gruppe allerede får innføring i dem.

- Dette helt nødvendige utstyret vil kunne hjelpe Ukraina med å gjøre farvannene tryggere, bidra til å få en flyt på korneksporten til verden og støtte Ukrainas styrker når de må forsvare kystlinjen og havnene sine, sier forsvarsminister Ben Wallace.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer