Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En gang var dette Sovjet­unionens grunnlegger, men Ukraina har innført nye lover

Fra Lenin til Darth Vader.

«ONDSKAPENS INKARNASJON»: I april innført Ukraina en ny lov som bannlyste alle kommunistiske symboler og monumenter. Et resultat av denne «oppryddingen» står i en park i byen Odessa der Lenin har blitt til Darth Vader. Foto: REUTERS/Yevgeny Volokin/NTB Scanpix
«ONDSKAPENS INKARNASJON»: I april innført Ukraina en ny lov som bannlyste alle kommunistiske symboler og monumenter. Et resultat av denne «oppryddingen» står i en park i byen Odessa der Lenin har blitt til Darth Vader. Foto: REUTERS/Yevgeny Volokin/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I april innført Ukraina en ny lov som bannlyste alle kommunistiske symboler og monumenter.

Ifølge The Guardian betyr det i praksis at det å selde en souvenir fra Sovjet-tiden eller å synge «Internasjonalen» eller Sovjets gamle nasjonalsang, kan straffes med fem til ti år i fengsel.

Det er nå også forbudt å nekte for kommunistregimets «kriminelle karakter» - et regime som styrte landet i 74 år fra 1917 til 1991.

Ikke uventet har landets nye lovgivning også høstet kritikk. En gruppe på 70 akademikere og eksperter på Ukraina sendte i forkant av innføringen av lovgivningen et brev til landets landets president der de skrev at dette var et angrep på ytringsfriheten.

Kappe og hjelm Det er ingen mangel på statuer og minnesmerker fra Sovjet-tiden i landet som i de siste årene har fått et stadig mer anstrengt forhold til Russland, og når disse nå skal fjernes er det tidvis på særdeles kreativt vis.

Et eksempel på dette finner man i en park i byen Odessa der en gammel statue av Vladimir Lenin har fått en aldri så liten «makeover». Figuren som nå står på sokkel er nemlig ingen ringere en «Star Wars»-skurken Darth Vader.

The Telegraph skriver at kunstneren Aleksander Milov har gitt Lenin en lang kappe og dekket hodet hans med den karakteristiske masken gjort verdenskjent gjennom filmene til George Lucas.

- Jeg ville laget et symbol på den amerikanske pupulærkulturen, da det virker som om den er mer holdbar enn Sovjetunionens idealer, sier han til BBC.

Statuen er dog ikke bare dekorativ da hjelmen også fungerer som en Wi-Fi-sender for de som måtte ferdes i parken.

Varsler militærstasjon i rommet Dette er heller ikke første gang «ondskapens inkarnasjon» har preget nyhetsbildet i Ukraina den siste tiden. For ett år siden stilte han nemlig som statsministerkandidat.

Darth Alekseyevich Vader, som representerer Internettpartiet, kunne ifølge MSNBC bli observert da han kjører gjennom Kievs gater i en svart varebil merket med symbolet til «Den galaktiske republikk».

KUNSTNER: 
The Telegraph skriver at kunstneren Aleksander Milov har gitt Lenin en lang kappe og dekket hodet hans med den karakteristiske masken gjort verdenskjent gjennom filmene til George Lucas. Foto: AFP PHOTO / VOLODYMYR SHUVAYEV / NTB SCANPIX
KUNSTNER: The Telegraph skriver at kunstneren Aleksander Milov har gitt Lenin en lang kappe og dekket hodet hans med den karakteristiske masken gjort verdenskjent gjennom filmene til George Lucas. Foto: AFP PHOTO / VOLODYMYR SHUVAYEV / NTB SCANPIX Vis mer

Han møtte også opp i stemmelokalet for å avlegge sin stemme, men ble nektet dette da han ikke vil ta av seg masken sin.

- Det skjedde igjen. De ville ikke la meg stemme. Det er trist, men selv om jeg ikke fikk stemt betyr ikke det at ikke Imperiet vil serie til slutt, sa han.

Han har også gjort det klart at når han kommer til makten, vil en militærstasjon i verdensrommet stå høyt på agendaen. Et nytt bidrag til føljetongen «Dødsstjerner fra virkeligheten».

I jern Vader drev heller ikke noe ettmannsparti. Han hadde med seg både prinsesse Amidala, Yoda og Chewbacca på laget. Det kan dog virke som om sistnevnte ikke akkurat gjør noe for å bedre partiets rykte.

The Huffington Post skriver at «Chewie» i går ble arrestert for å drive ulovlig valgkamp.

Ifølge Russia Today fikk han drøye 60 kroner i bot for opptrinnet, men sa selv at han ikke kunne betale. Det dukket raskt opp bilder i sosiale medier av både arrestasjonen og av en noe herjet wookie i rettsalen.

Grunnen var at den intergalaktiske banken ikke har noen filialer på denne planeten.

LAGT I JERN: Chewbacca lagt i jern av politiet etter at han drev ulovlig valgkamp i går. Han slapp unna med en liten bot, men sier selv at han ikke kan betale da banken hans ikke har filialer på jorda. Foto: REUTERS/Ihor Babak/NTB Scanpix
LAGT I JERN: Chewbacca lagt i jern av politiet etter at han drev ulovlig valgkamp i går. Han slapp unna med en liten bot, men sier selv at han ikke kan betale da banken hans ikke har filialer på jorda. Foto: REUTERS/Ihor Babak/NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!