-En gåte at han jukset

Sykehuset beklager rutinesvikt, men skjønner fortsatt ikke hvorfor Jon Sudbø tok snarveier med ansettelsespapirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen legger ledelsen i Rikshospitalet-Radiumhospitalet seg flate i en rapport til helsemyndighetene om ansettelsesrutiner ved de to sammenslåtte sykehusene. I etterdønningene av oppstyret rundt kreftforskeren Jon Sudbø anla myndighetene såkalt tilsynssak mot sykehuset.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus vil blant annet ha svar på hvordan sykehuset kunne ansatte Jon Sudbø som overlege på kreftavdelingen uten at hadde papirene i orden. Og i morgen leveres svaret - uten at sykehusledelsen har funnet noen nye momenter de siste ukene.

Innskjerping

- Det har vært en glipp i rutinene, og nå har vi ettertrykkelig innskjerpet i hele systemet her hvordan ting skal være, sier strategidirektør Stein Vaaler til Dagbladet.no. Han er ikke blitt klokere på \'gåten\' Jon Sudbø - framgangsrik kreftforsker og godt likt av sine pasienter i jobbene både som lege og tannlege.

Sudbø hadde et \'hull\' i sin CV da han søkte overlegestillingen. Han manglet dokumentasjon for fullført spesialistutdanning, slik stillingen krever. Sudbø fortalte sin overordnede at han hadde oversendt papirene til spesialistkomiteen i Den norske lægeforening, slik prosedyren er. Det skulle bare være en formalitet før han fikk papirene tilbake med \'godkjent-stempel\'.

Det tok Sudbøs sjef for god fisk. Etter at han var ansatt som overlege, viste det seg at søknaden om spesialistgodkjenning ikke var sendt, slik han hadde fortalt.

-Hadde ikke vært noe problem

-Var det mye som manglet på at han var kvalifisert til jobben som overlege?

-Nei, han manglet bare noen måneders praksis. Den hadde han allerede påbegynt, og det hadde ikke vært noe problem for Sudbø å fullføre den praksisen her ved sykehuset for å ha alt i orden.

-Hvorfor løy han da om noe som kan virke som en bagatell?

-Et godt spørsmål. Det er fortsatt en gåte for oss, som vi ikke kan besvare, sier Vaaler.

Sudbø er sykmeldt, og toppledelsen ved sykehuset har ifølge Vaaler ikke vært i prat med forskeren siden oppstyret om den fabrikerte kreftforskningen startet like etter årsskiftet.

Sudbøs advokat Erling O. Lyngtveit er travel i retten om dagen.

-Det er ikke noe nytt, var Lyngtveits svar i forbifarten da Dagbladet.no spurte i dag da hvordan det går med Sudbø og saken hans.

-Heder og ære

Da Lyngtveit presenterte seg som Jon Sudbøs advokat 23. januar, spurte Aftenposten om de fabrikerte forsknignsartiklene:

-Hvorfor har han jukset med data på denne måten?

-Det er vanskelig å svare på. Det er engasjement, iver, glød for faget og et sterkt ønske om å være dyktig og å lykkes. Det ser ut til at han har startet med litt juks, og så har det tatt helt overhånd i den siste artikkelen i The Lancet. Det handler om heder og ære og det å lykkes. Det har ikke med penger å gjøre, det er helt klart, sa Lyngtveit.

Trodde det var i orden

Advokaten mener han Sudbø leverte mangelfull CV i forbindelse med overlegestillingen fordi han trodde han allerede hadde nok spesialistpraksis, at han hadde tenkt å søke spesialistgodkjenning og fordi han allerede var konstituert som overlege. 

Granskingsutvalget skal levere sin rapport om Jon Sudbøs forskning innen 1. april.

SYKMELDT Jon Sudbø er fortsatt sykmeldt mens granskingen etter forskerjukset pågår.