En gave

Chemical Brothers klarte kanskje ikke å gravlegge alle gitarister før 90-åra var i ferd med å ebbe ut. Men fortsatt lager de to dj-ene musikk som er mer rock'n'roll enn rock'n'roll selv er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tom Rowlands og Ed Simons er i sannhet en gave til menneskeheten. I alle fall føles det slik når de to engelske nerde-dj-ene er i sitt ess. Og det er de på store deler av «Surrender».

På sitt album nummer tre er de mer underholdende og tilgjengelige enn noen gang, samtidig som de ikke viker en tomme fra sin innovative grunnholdning.

Fet musikk

Tekno? Big beat? Enda større beats? Eller ren og skjær rock i ny innpakning?

Glem det. Chemical Brothers handler om fet musikk. Moderne musikk som kiler, erter og utfordrer. Mens konkurrerende elektro-punks som Prodigy på sitt tredje album, «Fat Of The Land» (1997) stivnet i sine egne rammer, blir brødene aldri kjedelige eller forutsigbare på sin treer. Chemical Brothers leverer sløv psykedelia, eksplosive danselåter og ny-rock med en energi som kan gjøre gitarfantaster skuggeredde. Men egentlig er det feil å konstruere sjangerkonflikter i denne sammenhengen. Våre gutters filosofi er å suge ideer fra en gammel tradisjonalist som Noel Gallagher, og komme opp med en felles hybrid-sound som er uimotståelig for moderne mennesker. De klarte det med «Setting Sun» sommeren 1996, og Noel er igjen med på den retro-futuristiske «Let Forever Be».

Kjærkomment

Enda mer hektisk og hektende er «Out Of Control», brødrenes samarbeid med New Orders Bernard Sumner og Primal Screams Bobby Gillespie.

Ellers bader guttene i mye deilig og drømmende psykedelia på plata. Ta av-opplevelsen på «The Sunshine Underground» og den nærmest sutrete «Dream On» med Jonathan Donahue fra Mercury Rev på vokal og gitar er vanskelige å komme utenom.

«Surrender» mangler noe på å være en moderne klassiker. Men med sin appell til trente og utrente ører, til opp- og nedturer og til støyutfoldelse og ren lytting, er den et kjærkomment bidrag til året 1999.