Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet varsler 15 milliarder i økte skatter:

- En gavepakke til Høyre

Eksperter om Aps løfter om økte skatter. 

VIL ØKE SKATTENE: Programkomiteen i Arbeiderpartiet går inn for å øke skattene med inntil 15 milliarder kroner i neste periode. Foto: Bjørn Langsem
VIL ØKE SKATTENE: Programkomiteen i Arbeiderpartiet går inn for å øke skattene med inntil 15 milliarder kroner i neste periode. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet vil øke skattene med 15 milliarder kroner i løpet av en fireårsperiode hvis de vinner valget, varslet de i går.

Først og fremst er det store formuer og inntekter over en million som vil bli skattet hardere.

Skattenyheten har allerede blitt kritisert fra både høyresiden og venstresiden i norsk politikk.

- Det er aldri noe populært å komme med en melding om økt skatt. Jeg er litt overrasket over at Arbeiderpartiet ikke koblet det til noe de ville bruke pengene til, som eldreomsorg, helsevesen eller skole. Pedagogisk sett er det litt lite strategisk, sier professor i statsvitenskap ved NTNU Anders Todal Jenssen til Dagbladet.

- Vi betaler jo skatt med varierende grad av glede, men innser en at skattepengene skal brukes til noe fornuftig hjelper det. Nå manglet den koblingen, påpeker han.

- Gavepakke

Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger kaller det at Ap går ut og avklarer hvor mye de vil øke skattene for «en gavepakke til Høyre».

- Ap raste jo på målingene da de gikk ut med at de vil innføre eiendomsskatt, sier han, men legger til at en skal være forsiktig med å si at skatten var den eneste årsaken til det.

- Norske velgere har ikke tradisjon for å stemme etter lommeboka. Men mange vil nok tenke at det ikke har vært mindre helsestell, velferd og skole selv om Høyre har gitt oss skattelettelser. Skattebudskapet er lettere å selge inn for Høyre, enn Arbeiderpartiet som får det mer pedagogisk krevende, påpeker han.

For de som tjener under 600 000 kroner vil Aps skatteopplegg gi noen hundrelapper i redusert skatt, for de med inntekter på mellom 600 000 opp til en million blir det skatteskjerpelser på fra 1000 -1500 kroner årlig, mens de som tjener over en million vil måtte betale noe mer, sier Arbeiderpartiet til Dagens Næringsliv.

Ap skal også øke formuesskatten med totalt 5 milliarder.

- Politikk velgerne kan stille seg bak

Anders Todal Jenssen tror det kan være god støtte i opinionen for fordelingsprofilen.

- Hvis innretningen er slik at skillet går mellom de som har inntekter på en million og de nedover, vil det antakelig være en politikk som godt over halvparten av velgerne kan stille seg bak, og da spesielt Aps tradisjonelle velgere.

Hvordan skatteskjerpelsene blir oppfattet av velgerne blir avgjørende for hvordan det vil slå ut, mener han.

- Hvordan persepsjonen av hvem som er hvem blir, kan ha mye å si for hvordan oppslutningen blir. Høyresiden kommer til å beskrive dette som en generell skatteskjerpelse for folk flest. Det kommer nok til å bli en debatt som blir preget av retorikk, med varierende grad av redelighet begge veier.

- De som blir rammet av skatteskjerpelser blir sjelden veldig glade, og når innretningen rammer en gruppe som er ganske lydsterke når de blir gretne over noe. Dette er folk som sier fra når de bli misfornøyd. Sånn sett blir det sikkert mye leven, tror han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling