De siste dagene har bilder og informasjon fra det som skal være graderte etterretningsdokumenter fra Pentagon sirkulert på nett.
Dokumentene, som Dagbladet har fått tilgang til, skal blant annet angivelig avsløre at spesialsoldater fra Nato er - eller har vært - i Ukraina de siste månedene.
Hvis det stemmer, vil det være en gavepakke til Russland, mener norsk ekspert.

Advarer om statskupp
- Alvorlig
I løpet av februar og mars skal nesten 100 spesialsoldater fra Nato ha oppholdt seg i det krigsherjede landet, ifølge dokumentet, som er datert 23. mars.
Spesialsoldatene er fordelt på fem ulike Nato-land, hvorav 50 av dem er fra Storbritannia, 17 fra Latvia, 15 fra Frankrike, 14 fra USA og én fra Nederland. Hvor i Ukraina de skal ha vært, og med hvilket formål, framkommer ikke av dokumentet.
Pensjonert generalløytnant og tidligere representant i Natos militærkomité, Arne Bård Dalhaug, stiller seg svært tvilende til at opplysningene stemmer.
- Dokumentene ble først delt på Telegram, som i stor grad brukes til å spre russisk propaganda, og vi må derfor gå ut fra at detaljene i «lekkasjedokumentene» kan være forvrengt eller direkte feilaktig, sier han til Dagbladet.

Han fortsetter:
- Det at Nato-styrker skal være i Ukraina passer perfekt inn i den russiske historiefortellingen om at de ikke bare kjemper mot ukrainerne, men mot hele Vesten. Ingen andre seriøse kilder antyder at Nato har hatt styrker inne i Ukraina. Jeg anser det som ekstremt lite sannsynlig.
Dalhaug begrunner det med at Nato - helt siden før krigen - har vært krystallklare på at alliansen ikke kommer til å sende styrker til Ukraina.
- Det vil være en gavepakke til Russland hvis det viser seg at Nato har styrker i Ukraina, fordi det viser at Nato har løyet og at Russland har hatt rett. Det er veldig alvorlig, og nettopp derfor tror jeg ikke at Nato har tatt en sånn risiko, sier Dalhaug.
Etterretningsekspert: - Ikke usannsynlig
Hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen, Tom Røseth, tror imidlertid ikke at det er usannsynlig at Nato har hatt styrker i Ukraina.
- Det er viktig å understreke at vi ikke vet med sikkerhet om dette er ekte eller fabrikkerte dokumenter, men det vil ikke overraske meg hvis det viser seg å stemme, sier Røseth.
Han utdyper:
- Det at det er noen spesialsoldater på ukrainsk jord er ikke utenkelig med tanke på hvor mye vestlig støtte Ukraina får. Det er naturlig at vestlige styrker bistår i overlevering og sikring av utstyr. I tillegg er det mye vestlig aktivitet i Kyiv, spesielt i form av politiske besøk, og det vil naturligvis være viktig for Vesten å danne seg et visst bilde av sikkerhetssituasjonen i området.
Selv om han ikke utelukker at Nato-styrker har vært i Ukraina, tviler Røseth på at styrkene har spilt en framtredende, aktiv rolle i krigen.
- Hvis dette ikke er fabrikkerte dokumenter, har nok Nato-styrkene primært spilt rådgivende- og sikkerhetsmessige roller i bakre rekker. Det er lite sannsynlig at de har kriget ved fronten.

- Alvorlig
Det aktuelle dokumentet har blitt omtalt i flere internasjonale medier, som The Guardian og BBC. Dets ekthet er imidlertid ikke verifisert, men Røseth utelukker ikke at det kan dreie seg om en reell etterretningslekkasje.
- Det er ingen hemmelighet at USA har god oversikt over det som foregår i Ukraina. USA er blant landene som har donert mest våpen og materiell, og de har derfor også et stort informasjons- og sikringsbehov. Derfor kan vi ikke utelukke at det er reelle etterretningsdokumenter som er på avveie, sier Røseth til Dagbladet.

- Ikke skjedd før
Han fortsetter:
- Det er i så fall veldig alvorlig for Pentagon og USA. Alle større lekkasjer av gradert informasjon er et problem. Det fører til en tillitsutfordring, både innad i Pentagon og overfor andre stater som blir berørt. Hvis andre land anser faren for lekkasje som høy, vil også terskelen for å dele informasjon med USA bli høyere. Det vil midlertidig kunne skade USAs etterretningsrelasjon med enkelte stater.