Pensjon

- En gedigen pensjonsskandale

Rigmor Aasrud, arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, varsler politisk oppvask. Hun er rystet over at 50 000-90 000 mennesker ikke får pensjonen de har krav på.

PENSJONSRAN: Ap-nestoren Rigmor Aasrud varsler politisk oppvask etter Skatteetatens fersk rapport om at nærmere hundre tusen mennesker kan være utsatt for pensjonsran. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
PENSJONSRAN: Ap-nestoren Rigmor Aasrud varsler politisk oppvask etter Skatteetatens fersk rapport om at nærmere hundre tusen mennesker kan være utsatt for pensjonsran. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere Ap-statsråden mener vi står overfor en gedigen pensjonsskandale.

- Det er fritt fram til å la være å melde inn ansatte i pensjonsordningen. Folk kommer jo ikke til å oppdage det før foreldelsesfristen er gått ut. Vi må få på plass et tilsyn. Finansminister Jan Tore Sanner må gripe inn umiddelbart. Dette er helt uakseptabelt, et regulært pensjonsran, sier Rigmor Aasrud.

Det er ansatte i privat sektor som rammes, slik Dagbladet skrev torsdag:

I en fersk rapport Skatteetaten har utført på oppdrag fra Finansdepartementet slås det fast at mellom 50 000 og 90 000 arbeidstakere i Norge kan være uten rettmessig pensjonssparing.

Siden 2006 har de aller fleste arbeidsgivere vært lovpålagt å ha OTP (obligatorisk tjenestepensjon) for sine ansatte, en minimumspensjon som skal sikre at alle arbeidstakere får spart opp minimum to prosent av lønn mellom 1G og 12G.

I rapporten heter det: «SSB anslår at 50.000-90.000 arbeidstakere kan være uten rettmessig pensjonssparing, og kan få opprettet dette, gitt en mer effektiv utøvelse av tilsyn.»

Glipper for mange

Rigmor Aasrud påpeker at siden ansatte ikke har krav på pensjon før de har tjent 1G, tilsvarende 99 858 kr, blir mange stående uten pensjonsordning.

- Når du da går opp i stillingsprosent eller øker lønna, skal arbeidsgivere sørge for at ansatte kommer med i pensjonsordningene. Her glipper det tydeligvis for mange, sier Rigmor Aasrud, som er nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Jeg skjønner jo at dette kan være krevende for arbeidsgiverne å holde orden på, men de fleste har jo lønnssystemer som burde takle det. Når arbeidsgivere er lovpålagt å sette av til pensjon, så kan man ikke si at det er ansatte ansvar når å finne ut av det. For det framkommer jo ikke på lønnsslippen, sier hun.

Lavlønnsgruppene

Rigmor Aasrud understreker at Arbeiderpartiet lenge har vært opptatt av pensjon fra første krone.

- Vi vil ha bort denne 1G-begrensningen på pensjonen, fordi vi ser at det slår urettferdig ut for mange i lavlønnsgruppene. Men det gjør jo situasjonen enda verre, når ingen fører tilsyn som gjør at folk i hvert fall får det de har lovmessig krav på, sier hun.

- Vi kan si mye bra om Finanstilsynet, men de er jo sjelden ute hos arbeidsgiverne. Derfor mener vi at Arbeidstilsynet må få anledning til å føre kontroller, noe de ikke har hjemmel for i dag, sier Rigmor Aasrud.

Frp vil følge opp

Hun får støtte av lederen for Stortingets Arbeids- og sosialkomité, Erlend Wiborg (Frp):

- Det er uakseptabelt at noen ikke får sin rettmessige pensjonsopptjening. Å ha systemer som avdekker om arbeidsgivere ikke betaler inn til OTP for sine ansatte bør være relativt enkelt å få på plass i dagens digitale samfunn, sier han.

- Jeg forventer at Finansdepartementet og regjeringen følger opp denne rapporten og kommer med løsning på dette relativt raskt. Hvis ikke vil jeg løfte saken fra Stortingets side, sier Erlend Wiborg.

Fra første krone

OPPSLAG: Dagbladet, 30. januar 2020.
OPPSLAG: Dagbladet, 30. januar 2020. Vis mer

Solfrid Lerbrekk, arbeidspolitisk talsperson for SV, mener regelverket må forenkles og strammes opp.

- Det er helt klart svært urettferdig at dette har utviklet seg på denne måten, og vi har grunn til å tro at det er folk med lavest lønninger som blir oftest rammet av dette, sier hun.

- Jeg mener at Arbeidstilsynet må få tilsynsmyndighet på dette området. Pensjon fra første krone, som SV har foreslått i Stortinget, vil helt klart gjøre regelverket mer oversiktlig både for arbeidsgiver og arbeidstaker, sier Solfrid Lerbrekk.

Tilsyn av Skatteetaten?

- Rapporten gir oss et bedre vurderingsgrunnlag for å se på mulige endringer i tilsynet med private tjenestepensjoner, uttalte statssekretær Geir Olsen (V) i Finansdepartementet til Dagbladet i torsdagsavisa.

- Nå skal vi vurdere om tilsynsrollen kan moderniseres og styrkes, for å lettere kunne avdekke om det er arbeidsgivere som ikke har opprettet en OTP-avtale. Det vurderes også om tilsynsansvaret skal overføres til Skatteetaten, opplyste han.

Rigmor Aasrud poengterer at rapporten viser at det haster med å skjerpe tilsynet.

- Det er synd at regjeringen ikke har tatt tak i dette før. Mulig at skattedirektoratet kan etablere gode tilsyn, men en styrking av Arbeidstilsynet, som allerede er ute hos bedrifter, er også viktig for å unngå at dette fortsetter, sier Ap-representanten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer