Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

- En generasjon er død

Kistene hoper seg opp. Forsvaret er sendt ut for å hente døde mennesker som ligger i hus og leiligheter. Italia sliter med å håndtere alle corona-ofrene.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Kister ligger på rekke og rad, klare til å bæres inn i kirkene i Bergamo, nord i Italia. I en rekke hjem ligger døde mennesker i dagevis i avstengte rom, i påvente av å bli hentet av allerede overbelastede begravelsesbyrå. Provinsen med 1,2 millioner innbyggere er så langt den i Italia som har blitt hardest rammet av coronaviruset.

Mens Norge onsdag fikk sitt sjette bekreftede dødsfall som følge av smitte, er situasjonen en helt annen i Italia. Så langt har nærmere 3000 personer mistet livet etter å ha blitt smittet.

I kampen mot spredning av viruset, har samtlige av dem blitt gravlagt eller kremert uten noen form for seremoni, skriver The Guardian.

Med den siste tids høye frekvens av nye offer, begynner situasjonen å bli svært utfordrende. Flere steder har kistene hopet seg opp. Det er rett og slett ikke kapasitet til å ta unna alle de døde.

PANDEMI: Verdens helseorganisasjon mener Europa er episenteret for pandemien. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Aldri sett noe i nærheten

Tallet øker fremdeles raskt. Så raskt at provinsen torsdag har satt inn forsvaret til å kjøre rundt og hente de døde som ligger rundt i hus og leiligheter rundt omkring i Bergamo, skriver Sky News.

På grunn av manglende kapasitet, fraktes mange av de døde kroppene nå ut av provinsen. I kamuflasjefargede biler, kjøres de til nærmeste ledige krematorium.

FORSVARET: Kamuflerte biler henter nå ut døde kropper i Bergamos boliger. Foto: Sergio Agazzi / PA Photos / NTB Scanpix
FORSVARET: Kamuflerte biler henter nå ut døde kropper i Bergamos boliger. Foto: Sergio Agazzi / PA Photos / NTB Scanpix Vis mer

- Vårt krematorium kan ta unna 25 døde i døgnet, dersom det er i bruk samtlige 24 timer. Det er ikke i nærheten av nok, slik situasjonen er nå, sier en talsmann for de lokale myndighetene til Sky News.

Siden 1. mars har CFB, Bergamos største begravelsesbyrå, tatt imot over 600 døde mennesker. Normalt ligger antallet på drøyt 100 på en hel måned.

- En generasjon er død på litt over to uker. Vi har aldri sett noe i nærheten av dette i Bergamo. Vi gråter alle sammen på grunn av situasjonen, sier Antonio Ricciardi i CFB, til The Guardian.

Hvor mange av den siste tids dødsfall i provinsen som faktisk skyldes corona-viruset, er så langt uklart. På grunn av smittefare og kapasitetsproblemer, har mange av de omkomne så langt ikke blitt testet, melder Reuters.

18. MARS: Seks personer har så langt mistet livet som følge av corona-smitte i Norge. Vis mer

Får ikke ta farvel

Telefoner om nye dødsfall kommer hver time hos de omkring 80 begravelsesbyråene i provinsen. De begynner allerede å gå tomme for kister.

I mellomtida får pårørende beskjed om å holde seg unna sine døde familiemedlemmer. Sykehusene har lagt ned forbud mot kontakt, og de døde legges i kister uten å bli stelt først.

- Familier får ikke se sine kjære eller ta skikkelig farvel med dem. Dette er en stor psykisk belastning. Samtidig er mange av våre ansatte på sykehusene syke, så vi sliter med å få fraktet alle de døde, sier Ricciardi.

88-åring døde alene

For dem som dør i hjemmene sine, er situasjonen enda mer prekær. Italiensk lov krever at to leger skal undersøke den døde. Sykdom preger også helsevesenet i Bergamo, hvor mange har blitt smittet. Dermed blir mange liggende hjemme i flere dager.

- I går døde en 88 år gammel mann i sitt hjem. Han hadde hatt feber i noen dager, men det var umulig å få tak i ambulanse, fordi telefonkapasiteten er sprengt. Han døde alene på rommet sitt. Siden de ikke klarte å få tak i ei kiste til ham, så ligger han fremdeles i senga si. Rommet er stengt av, sånn at familien ikke skal komme seg inn og bli smittet, sier ei kvinne ved navn Stella til The Guardian.

Enige om krisepakke

Torsdag formiddag har det foreløpig ikke kommet flere meldinger om dødsfall som følge av viruset i Norge. Dermed er de tre som ble meldt døde onsdag foreløpig de siste rapporterte. Det siste oppdaterte tallet på smittede er nå 1688.

Politisk har det imidlertid skjedd store endringer i løpet av formiddagen. Finanskomiteen på Stortinget har blitt enige om en rekke tiltak for å redde den norske økonomien.

Høyre (H), Venstre (V), Kristelig Folkeparti (KrF), Arbeiderpartiet (Ap), Fremskrittspartiet (FrP), Senterpartiet (Sp) og SV har blitt enige om en krisepakke for den norske økonomien. Partiene er nå enige om disse sju hovedpunktene.

  • Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder.
  • NAV, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien.
  • Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av corona-pandemien så raskt som mulig.
  • Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferjer for en avgrenset periode.
  • Nettundervisning fra voksenopplæring, universiteter, høgskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres
  • Det etableres en kompensasjonsordning for bortfall av inntekter med 300 millioner til kultursektoren og 600 millioner til idretten og frivilligheten.
  • Regjeringen bes sikre at forskyvning av inntekt, og dermed midlertidig inntektsøkning, som følge av de midlertidige corona-tiltakene ikke går til fradrag i bostøtten, og umiddelbart fremme eventuelle forslag som er nødvendig for å sikre dette. Bostøtte som er utbetalt i påvente av seinere ytelse, må også avgrenses mot seinere utbetalinger.
Hele Norges coronakart