En generasjon i psykisk krise

To av tre kvinner har mild til moderate mentale lidelser, viser en ny undersøkelse.

DEPRESIV GENERASJON: Nærmere en tredjedel av alle kvinner over 18 år har brukt antidepressiva ifølge en undersøkelse som blir publisert i dag, skriver den britiske avisa The Guardian. Illustrasjonsfoto: DAGBLADET
DEPRESIV GENERASJON: Nærmere en tredjedel av alle kvinner over 18 år har brukt antidepressiva ifølge en undersøkelse som blir publisert i dag, skriver den britiske avisa The Guardian. Illustrasjonsfoto: DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nærmere en tredjedel av alle kvinner over 18 år har brukt antidepressiva ifølge en undersøkelse som blir publisert i dag, skriver den britiske avisa The Guardian.

Undersøkelsen avdekker «en generasjon kvinner i krise», skriver The Guardian.

Tilsvarer 15 millioner Etter å ha undersøkt mer enn 2.000 jenter og kvinner i England og Wales, kommer det fram at to av tre har milde til moderate mentale helseproblemer. Dette tilsvarer 15.2 millioner jenter og kvinner i det samme området. Det er Platform 51 som står bak undersøkelsen, en kristen organisasjon for unge kristne jenter.

«Millioner av jenter og kvinner har mentale helseproblemer og de forteller oss at de ikke får den hjelpen de trenger», sier Penny Newmann, generalsekretær for organisasjonen Platform 51 til The Guardian.

Slutter i jobben Minst tretten prosent av kvinnene som har opplevd mentale helseproblemer har sluttet i jobben, ifølge undersøkelsen. Minst 44 prosent har vært borte fra jobben på grunn av helseproblemene og mer enn 25 prosent har vært borte fra jobben i løpet av den siste uka. 

De rekordhøye tallene kom etter at undersøkelsen utvidet den medisinske definisjonen av mentale helseproblemer, slik den er definert av Det britiske helsedepartementet.

I undersøkelsen inkluderte man også lavt selvbilde, dårlig selvtillit og stress som symptoner på mentale helseproblemer. 

«Disse termene fanger opp et bredere spekter av de følelsene og symptonene som negativt påvirker jenter og kvinners mentale helse og som kan ha alvorlige konsekvenser hvis de ikke blir fanget opp», sier Penny Newmann.

Depresjon og angst Rundt 20 prosent av voksene kvinner i England lider av vanlige mentale sykdommer, mest vanlig er depresjon og angst, viste en undersøkelse fra det statlige helsevesenet i Storbritannia (NHS). Til sammenligning har bare 12 prosent av mennene de samme problemene.

Professor Louise Howard, som leder avdelingen for kvinners mentale helse ved Kings College London, sier undersøkelsen er «svært interessant og relevant». Hun mener undersøkelsen viser at det er en stor underraportering av kvinner med mentale helseproblemer.

Howard mener undersøkelsen viser personer som har følsesmessige problemer i tillegg til de som har mentale helseproblemer.

«Men mye av de stressproblemene som disse kvinnene rapporterer kan føre til mentale helseproblemer. Depresjoner kan vedvare hvis man ikke behandler det. Mange kvinner føler at de likevel må fungere da det er så mange mennesker som er avhengig av dem», sier Howard til The Guardian. 

MODERATE HELSEPROBLEMER: Etter å ha undersøkt mer enn 2.000 jenter og kvinner i England og Wales, kommer det fram at to av tre har milde til moderate mentale helseproblemer. Foto: JOHN T. PEDERSEN
MODERATE HELSEPROBLEMER: Etter å ha undersøkt mer enn 2.000 jenter og kvinner i England og Wales, kommer det fram at to av tre har milde til moderate mentale helseproblemer. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer