Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En generasjon tapt

PAPUA NY-GUINEA: En hel generasjon barn er tapt for de katastroferammede landsbyene på Papua Ny-Guineas sandstrender. Rundt 3000 mennesker, flesteparten barn, ble drept i løpet av de få sekundene det tok flodbølgene å svelge de små sårbare fiskersamfunnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjelp på vei til katastrofe-Papua Ny-Guinea

Ved en skjebnens onde ironi var de fleste ungene hjemme hos foreldrene sine på ferie da de enorme bølgene slo innover landsbyene på fredag. Vanligvis ville barna vært på misjonsskoler langt fra de ødelagte områdene. Hadde de vært der ville de levd i dag.

Det aller tristeste

- Det tristeste av alt er at 70 prosent av de overlevende er voksne... flesteparten av barna er døde, sa den katolske presten Austen Crapp til nyhetsbyrået AP i går.

- Hva slags sjanse ville en to- eller treåring ha? Bølgen jevner alt med jorda, ødelegger alt, kaster folk mot trær, hiver dem i lagunen, før den snur og haster tilbake ut mot havet, fortsatte Crapp.
Lokalmyndighetene vil ikke forhaste seg med å gjenåpne ødelagte skoler. Det vil bli lenge til de kan fylle dem opp.

3000 døde

Tallet på bekreftet døde økte i går til 1000, men det er nå klart at opp til 3000 mennesker måtte bøte med livet. Mange av de tusenvis av sårede er hardt skadd, og nå trues også de friske. De mange livløse kroppene som flyter inn på sandstrendene i tropevarmen utgjør allerede en stor risiko for alvorlige epidemier. Om lag 10000 mennesker bor i området, men det er fremdeles uklart hvor mange som har rømt inn i jungelen og hvor mange som er døde.

De tre første australske Herkules-flyene landet på øya i går, med nødhjelp, feltsykehus og et team på 100 leger, sykepleiere og ingeniører. USAs utenriksminister, Madeleine Albright har lovet amerikansk hjelp, og vil selv besøke katastrofeområdet neste uke.

De ødelagte områdene ligger svært utilgjengelig til, noe som forvansker redningsarbeidet.

(NTB/AP)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!