En generasjon tapt

PAPUA NY-GUINEA: En hel generasjon barn er tapt for de katastroferammede landsbyene på Papua Ny-Guineas sandstrender. Rundt 3000 mennesker, flesteparten barn, ble drept i løpet av de få sekundene det tok flodbølgene å svelge de små sårbare fiskersamfunnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hjelp på vei til katastrofe-Papua Ny-Guinea

Ved en skjebnens onde ironi var de fleste ungene hjemme hos foreldrene sine på ferie da de enorme bølgene slo innover landsbyene på fredag. Vanligvis ville barna vært på misjonsskoler langt fra de ødelagte områdene. Hadde de vært der ville de levd i dag.

Det aller tristeste

- Det tristeste av alt er at 70 prosent av de overlevende er voksne... flesteparten av barna er døde, sa den katolske presten Austen Crapp til nyhetsbyrået AP i går.

- Hva slags sjanse ville en to- eller treåring ha? Bølgen jevner alt med jorda, ødelegger alt, kaster folk mot trær, hiver dem i lagunen, før den snur og haster tilbake ut mot havet, fortsatte Crapp. Lokalmyndighetene vil ikke forhaste seg med å gjenåpne ødelagte skoler. Det vil bli lenge til de kan fylle dem opp.

3000 døde

Tallet på bekreftet døde økte i går til 1000, men det er nå klart at opp til 3000 mennesker måtte bøte med livet. Mange av de tusenvis av sårede er hardt skadd, og nå trues også de friske. De mange livløse kroppene som flyter inn på sandstrendene i tropevarmen utgjør allerede en stor risiko for alvorlige epidemier. Om lag 10000 mennesker bor i området, men det er fremdeles uklart hvor mange som har rømt inn i jungelen og hvor mange som er døde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer