Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En gigantutfordring for oss som sivilisasjon

Norsk professor mener politikerne er handlingslammet i møte med fedmebølgen.

EN AV ÅTTE HAR FEDME:  På verdensbasis har mer enn hver åttende person fedme. Professor Steinar Krokstad mener vi ikke takler den store tilgjengeligheten på energirik mat som er i dag. - Det virker ikke som vi er rustet for dette som mennesker, sier han. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix
EN AV ÅTTE HAR FEDME: På verdensbasis har mer enn hver åttende person fedme. Professor Steinar Krokstad mener vi ikke takler den store tilgjengeligheten på energirik mat som er i dag. - Det virker ikke som vi er rustet for dette som mennesker, sier han. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn hver åttende voksne person i verden, lider nå av fedme — dobbelt så mange som i 1975, viser en stor, verdensomspennende, studie som er publisert i det anerkjente helsetidsskriftet The Lancet.

- Jeg er ikke overrasket, vi har sett denne utviklingen gjennom tre tiår. Det er veldig sterke trender med økning på fedme og overvekt, sier professor i epidemiologi og samfunnsmedisin ved NTNU Steinar Krokstad til Dagbladet.

Han leder den største samling av helseopplysninger og biologisk materiale om befolkningen i Norge, HUNT-undersøkelsen, og har levert
norske data til verdensstudien.

- Folkehelse i endring I Norge i dag er det mer normalt å være overvektig, enn normalvektig.

- Cirka to tredeler av den voksne, norske befolkningen har overvekt og rundt 22-23 prosent fedme. Vi nærmer oss et punkt der en fjerdedel av den voksne befolkningen har fedme, sier Krokstad til Dagbladet.

Han sier at økningen i Europa ikke lenger er like rask som tidligere, men fortsatt til stede.

- Det er en folkehelse i endring, sier han.

- Om du ser bilder av folk flest på 80-tallet og nå, så er det ganske forskjellige bilder. Vi har nok vent oss til dette gradvis, sier professoren.

Konsekvensene av overvektsbølgen er flere med diabetes, samt økt risiko for en lang rekke sykdommer som hjerte- og karsykdommer,   leddsmerter og  slitasjegikt.
- Samtidig har vi også en veldig positiv helseutvikling av andre årsaker. Selv om vi ser denne økningen i overvekt, har vi hatt en nedgang i hjerte og karsykdommer. Men dette kan stoppe, advarer Krokstad.

For lite hverdagsaktivitet Ifølge Krokstad er den viktigste årsaken til fedmeveksten at hverdagsaktivitetene reduseres gradvis.

-  Energiinntaket forblir det samme slik at det blir et energioverskudd hele tida, sier Krokstad, som også peker på en annen, viktig faktor:

- Det er et viktig faktum at vi utsettes for et enormt kommersielt trykk hele tiden. Når vi omgir oss med fristelser over alt, får vi denne utviklingen her, sier professoren, og leverer følgende kraftsalve.

- Politikere har ikke gjort noen virksomme tiltak for å få bukt med dette. Det virker som de er handlingslammet når det kommer til å regulerer markedskreftene med tiltak. Over alt selges det energirik mat og drikke. Butikkene er åpne hele døgnet. Vi kan kjøpe mat og fristelser hele tida. Alkoholsalget har også økt og det er masse kalorier i alkohol. Det virker ikke som vi er rustet for dette som mennesker. Det er en gigantutfordring for oss som sivilisasjon, sier han.

Tredjeplass på tvilsom seierspall Ifølge studien fra Lancet ligger øynasjonene Polynesia og Mikronesia på toppen av overvekt-statistikken. Mer enn 38 prosent av befolkningen på øyene led av fedme i 2014.

På fedmetoppen følger deretter høyinntekts- engelsksspråklige land, som USA, Storbritannia, Australia og Canada.

- Norge sammen med resten av Nordvest-Europa kommer på tredjeplass på den tvilsomme seierspallen. Vi kommer ikke til å få sørstillehavsforekomster, men det er spennende å se hvor mye det ligger på når vi flater ut, sier NTNU-professoren.

Trening ikke nok Han ser også flere postive elementer som begrenser overvektsbølgen i Norge.

- Vi er en befolkning som skal kunne håndtere dette. Blant annet har vi et høyt, gjennomsnittlig utdanningsnivå. I samfunnet er det masse aktiviteter som folk driver med, med basis i kunnskapen om at flere og flere får overvekt. Men utfordringen er at hverdagsaktiviteten går ned. Vi sitter mer og mer og bruker mindre totalenergi. Det er det som påvirker fedme, sier han.

Krokstad understreker at trim og trening er viktig selv om det skal mye trening til før det hindrer overvekt.

- Trim og trening er viktig fordi det kan forebygge sykdommer, også hvis du har fedme. Men for at det skal motvirke fedmen så må trening nærmest bli en livsstil hvor det er noe du gjør hver dag, sier han.

• Sjekk din BMI her.