- En gjeng griser

Forsker Erik Slinde ved Havforskningsinstituttet mener norske fiskere er en gjeng griser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Få ser visst ut til å mene at det er mat de arbeider med, sier forsker Erik Slinde ved Havforsknings-instituttet til avisen Fiskaren.

- Bader i eget blod

Han sier seg overrasket over at norsk fisk i det hele tatt blir godkjent på det internasjonale markedet - og viser videre til den store forekomsten av bakterier i norsk, hvit fiskefilét - «hvor det «ofte er målt mer enn ti millioner bakterier per gram. Mot de 100.000 japanerne aksepterer i fisk som skal brukes til sushi og sashimi.»

Slinde mener norske fiskere ikke har noen som helst respekt for at fisken havner på folks matbord.

Nei, fisken bader i eget blod, og blir nærmest krydret med sigarettaske og måkebæsj, mener han.

- En grov overdrivelse

Norske fiskere raser over utsagnet. Fiskarlaget reagerer på at disse kraftsalvene kommer fra en forsker. Informasjonsansvarlig Knut Arne Høyvik i Norges Fiskarlag mener forskeren setter norsk fisk i vanry, og at utspillet vil skade norsk fiskeindustri.

- Selvsagt finnes det enkelttilfeller som ikke er gode. Men det er et langt sprang fra det til å på generelt grunnlag stemple norsk fisk som nærmest uegna til menneskeføde. En mann som kaller seg forsker, blir sett på som en autoritet, også i utlandet. Og det eneste Slinde bidrar med, er å svekke det generelle omdømmet til norsk fisk i utlandet, basert på mer eller mindre gode bilder fra media, skriver Høyvik i en artikkel på Fiskarlagets nettsider.