«En gjeng med damer i Ap har bestemt seg for at nå er det nok»

LOs Gerd Kristiansen utfordrer Aps Anniken Huitfeldt.

BLIR UTFORDRET: LOs nestleder Gerd Kristiansen mener det nå er en «gjeng med damer i Ap som har bestemt seg for at nå er det nok» og som krever at landsmøtet i april går inn for en lovfesting av retten til heltid. Nå utfordrer hun kvinnepolitisk leder i partiet, Anniken Huitfeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLIR UTFORDRET: LOs nestleder Gerd Kristiansen mener det nå er en «gjeng med damer i Ap som har bestemt seg for at nå er det nok» og som krever at landsmøtet i april går inn for en lovfesting av retten til heltid. Nå utfordrer hun kvinnepolitisk leder i partiet, Anniken Huitfeldt. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med LOs nestleder i spissen krever en rekke Ap-damer at kvinner som ufrivillig jobber deltid får en lovfestet rett til heltid.

Det kan dermed være duket for damenes opprør i Ap. Internt i Ap er det nå strid om man skal lovfeste retten til heltidsarbeid for å bøte på den ufrivillige deltiden, som særlig kvinner i kommunal sektor er rammet av.

LOs nestleder, Gerd Kristiansen, utfordrer Ap-ledelsen og lover at LOs tillitsvalgte skal gjøre resten av jobben, om Ap går inn for å lovfeste retten til heltid.

- Jeg tror ledelsen graver seg ned i detaljer og mener at dette er vanskeligere enn det er. Men går de inn for en lovfesting, så skal våre tillitsvalgte ute i hele Norges land gjøre resten av jobben, sier nestleder i LO, Gerd Kristiansen til Dagbladet.

Brennhet sak
Saken er politisk brennhet i Ap. Etter det Dagbladet forstår er skepsisen i Ap-ledelsen stor. Blant dem skal kvinnepolitisk leder i Ap, Anniken Huitfeldt, være motstander av å lovfesten retten til heltid. Nå skal en egen arbeidsgruppe forberede saken for landsmøtet i april

- Jeg oppfatter at Anniken Huitfeldt mener vi ikke må glemme de som vil jobbe deltid opp i dette, men muligheten for å jobbe frivillig deltid vil alltid ligge der. Det er ikke dem vi skal bekymre oss for, sier Kristiansen.

Dagbladet har snakket med en rekke Ap-politikere sentralt som ivrer for en lovfesting. En runde blant flere i Ap's kvinnenettverk viser også at lovfesting er et gryende krav. I tillegg har flere fylkeslag som Telemark, Vestfold, Østfold, Hedmark og Vest-Agder kommet med forslag til landsmøte om en lovfesting.

Sinnene i kok
Under Ap's landsstyre nå sist satte spørsmålet om en lovfesting av retten til heltid sinnene i kok.

- Det er helt tydelig at det er en gjeng med damer i Ap som har bestemt seg for at nå er det nok, sier Kristiansen og legger til:

- Det var et sterkt trøkk under landsstyret som var nå. Jeg synes det var godt å høre at kvinnene i Ap passer på forslagene sine i forhold til retten til heltid og at de benyttet enhver sammenheng til å minne om det, sier Kristiansen.

- Stort engasjement
Overfor Dagbladet vil ikke Huitfeldt si hva hun mener om en lovfesting, av hensyn til prosessen i partiet.

- Det er et stort engasjement om denne saken i Ap nå. Det er et spørsmål om dagens lovverk er godt nok.

Om Kristiansens utfordring sier Huitfeldt:

- Vi har god kontakt med Gerd Kristiansen på dette. Det er viktig for meg, og det er selvfølgelig veldig viktig for meg hva hun mener. Jeg følger dette arbeidet nøye som kvinnepolitiske leder.

VIL HA LOV: LOs nestleder Gerd Kristiansen mener den politiske ledelsen i Ap trygt kan gå inn for en lovfesting av retten til heltid. Jobben med gjennomføringen skal hennes tillitsvalgte ta seg av. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
VIL HA LOV: LOs nestleder Gerd Kristiansen mener den politiske ledelsen i Ap trygt kan gå inn for en lovfesting av retten til heltid. Jobben med gjennomføringen skal hennes tillitsvalgte ta seg av. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer