- En gjeng tiltalte som løy

NOKAS-dommeren fra tingretten er glad saken er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sorenskriver Helge Bjørnestad var dommer da NOKAS-saken startet i tingretten for nesten to år siden. I dag fulgte han med da tolv av ranerne fikk sin endelige straff i høyesterett.

Tidde i tingretten
Den gang satt flere de 13 tiltalte med lukkede munner og flere nektet for å ha hatt noe med norgeshistoriens største ran å gjøre. Ingen ville si hvem av de 13 som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland. Bjørnestad straffet de tause ranerne strengt i Stavanger tingrett.

Løsnet i lagmannsretten

I Gulating lagmannsrett løsnet det derimot for ranerne.

Før saken skulle opp fortalte Lars Erik Andersen at det var Kjell Alrich Schumann som avfyrte de dødelige skuddene. Denne forklaringen ble støttet av den såkalte sleggemannen, Erling Havnå.

Andersen fikk en kraftig rabatt som takk for hjelpen. Lagdommer Daniel Lunde slo av syv år på straffen fra tingretten og ga ham en straff på åtte års fengsel.

- En spesiell opplevelse

Bjørnestad reagerer på måten de tiltalte oppførte seg på i tingretten.

STRENG: Sorenskriver Helge Bjørnestad var streng i Stavanger tingrett. I dag la høyesterett NOKAS-straffene tett opptil de straffene han ila ranerne for et år siden. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
STRENG: Sorenskriver Helge Bjørnestad var streng i Stavanger tingrett. I dag la høyesterett NOKAS-straffene tett opptil de straffene han ila ranerne for et år siden. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

- I tingretten satt det en gjeng med tiltalte og løy. Det var også vitner med falsk forklaring. Dette var en spesiell opplevelse. I lagmannsretten legger de kortene på bordet. Dette var noe sent, sier han til Dagbladet.no.

I tingretten nektet Schumann enhver befatning med ranet og fikk falsk alibi av den drapsdømte torpedoen Sven Eirik Utsi.

Innrømmet skuddene

Men i lagmannsretten var tonen en helt annen. Han innrømmet både at han hadde vært med på ranet og at det var han som skjøt og drepte Klungland, etter at Andersen hadde fortalt dette før saken startet i lagmannsretten.

- Høyesterett har tillagt dette og gitt rabatt for Andersen som fortalte hvem som skjøt og Havnå som støttet hans forklaring. Dette ville jeg gjort også.

- Jeg vil huske alle

Sorenskriver Bjørnestad brukte seks måneder på å behandle NOKAS-saken i Stavanger tingrett.

- Jeg vil huske enkelte vitner og jeg vil huske alle de tiltalte, hver eneste av dem, i lang lang tid. Jeg vil også huske enkelte utsagn lenge. Samtidig er dette en sak som vi forhåpentligvis ikke får noen flere av, sa han etter dommen i tingretten.

- En gjeng tiltalte som løy

Selv vil han kanskje bli husket for sin strenge, men rettferdige væremåte i retten. Han irettesatte tiltalte som gjespet, og tilhørere fikk høre det når mobiler ringte og brusflasker ble åpnet.

Nå er han glad for at det hele er over.

- Jeg har et profesjonelt forhold til dette. Det er godt for partene at saken nå er over.

Ikke over ennå

Men her tar Bjørnestad feil. NOKAS-saken er ikke slutt ennå. Mandag 13. august stiller Thomas Thendrup i Gulating lagmannsrett i Stavanger. Han ble frikjent av juryen i lagmannsretten, men lagdommer Daniel Lunde feide kjennelsen til side.

FORTALTE HVEM SOM SKJØT: Lars Erik Andersen med forsvarer Harald Stabell.
SKJØT OG FIKK FORVARING: Kjell Alrich Schumann, flankert av medforsvarer Fredrik Schøne Brodwall (t.v) og Morten Furuholmen, ventet med til lagmannsretten med å innrømmet at han skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland. I dag ble han dømt til 16 års forvaring i høyesterett.