Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En gladsak

Balkan-ekspert, kommandørkaptein Per Christian Gundersen karakteriserer pågripelsen av Ratko Mladic som en gladsak.

Foto: AP
Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommandørkaptein Per Christian Gundersen er Forsvarets Høgskoles mediegruppes ekspert på Balkan. Han tror press fra EU og økonomi er årsaken til at serbiske myndigheter nå har pågrepet den ettersøkte krigsforbryteren Ratko Mladic (69).

- Hvis det er korrekt at Ratko Mladic er pågrepet, er det uten tvil en viktig arrestasjon. Mladic har vært ettersøkt i 13 år. Hva han har kunnet påvirke de siste årene er vanskelig å si noe konkret om. Men pågripelsen er uten tvil av stor symbol verdi, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen til Dagbladet.

- Mladic er mistenkt for omfattende krigsforbrytelser i blant annet Sarajevo og for å være ansvarlig for massakren i Srebrnica, sier kommandørkaptein Gundersen.

Gundersen legger ikke skjul på symbolverdien ved pågripelsen av den ettersøkte krigsforbryteren kanskje er størst.

- Hva Mladic kan ha gjort de siste årene er mer usikkert. Men det er påtakelig at han har klart å holde seg skjult i 13 år. Det er vel grunn til å anta at han ville vært arrestert for flere år siden, dersom myndighetene i Serbia hadde ønsket det, sier Gundersen.

- Ratko Mladic har vært en «hardliner», og det er åpenbart viktig at han nå er tatt.

- Pågripelsen vil trolig føre til et bedre forhold mellom Serbia og EU. Noe som igjen kan føre til økonomisk vekst i regionen, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen.