Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En gledelig lettelse

- Jeg er så glad! utbryter tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

STOLT PAPPA STOLTENBERG: Jens har fullført det som Thorvald slet med i hele sitt politiske liv.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STOLT PAPPA STOLTENBERG: Jens har fullført det som Thorvald slet med i hele sitt politiske liv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Forhandlingene mellom Russland og Norge om grenselinja til havs har fulgt den tidligere utenriksministeren, nå pensjonert far til statsministeren, i enda lenger tid enn da han hadde striden på sitt eget bord. I dag er det en stolt far Stoltenberg som erklærer seg «så glad» før Dagbladet har fått stilt et spørsmål.

- Den har fulgt meg hele mitt aktive politiske liv, omtrent, fra midten av 70-åra, sier Thorvald Stoltenberg.

- Ble du overrasket da du fikk høre om avrtalen i dag?

- Ja, jeg ble overrasket i den forstand at jeg så ofte har blitt skuffet. Dette var en gledelig lettelse.

- Hvorfor lyktes partene denne gang?

- Jo, det skal jeg si deg, deg: Det er grundig arbeid fra begge parter. Det hersker en stemning mellom to naboer som er veldig bra, sier han.

- Er Russ ...

- Dette har vært en stafett på begge sider. Denne gangen var det Jens og Jonas som brøyt målsnøret. Men dette var jo heller ikke en sjarmør-etappe, det var hardt arbeid også i innspurten, sier Stoltenberg.

- Er Russland i ferd med å skape seg et nytt forhold til sine naboer?

- Det tror jeg absolutt. Dette er en ny begynnelse, men arbeidet er ikke slutt.

Stoltenberg, som arbeidet hardt med å få igang Barents-samarbeidet, som endte i en avtale i 1993, tror delelinje-avtalen åpner for et videre og tettere samarbeid, også utenfor dette området.

- Dette er ikke bare noe som har falt på plass. Man må ha klare grenser for å ha gode forhold mellom naboer. Og jeg ser videre både i Barents og utover det. Å ser Barents, Baltikum og Balkan i en sammenheng, altså hvis vi lykkes i å snu stridsområder over til områder for samarbeid, og vi er på god vei i alle fall i Barents og Baltikum, så skaper det gode forhold i hele Europa, og også utenfor Europa, sier Thorvald Stoltenberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!