- En gledens dag, en historisk seier

- I dag er vi bare glade og fryktelig stolte, sier leder Jon Reidar Øyan i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring om flertallet for den nye ekteskapsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringspartiene har sammen med Venstre og Høyre sikret flertall i Stortinget for forslaget til ny ekteskapslov som likestiller homofile og heterofile par.

I Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) var det bare fryd og glede da komitéinnstillingen var klar.

Samme rettigheter

- For det første vil vi få slutt på den systematiske diskrimineringen som lesbiske og homofile er blitt utsatt for. Det blir slutt på å behandle oss som annenrangs borgere i vårt eget samfunn, sier Øyan til NTB.

- Det som er aller mest gledelig er at nå skal barna våre få de samme juridiske rettighetene og trygge og stabile oppvekstvilkår som andre barn som er født inn i heterofile familier, sier han.


Reservasjonsrett

Loven gir imidlertid helsepersonell mulighet til å reservere seg for å bistå ved assistert befruktning, og prester har ingen plikt til å vie likekjønnede par. Øyan tar disse kompromissene med stor ro.

- Vi har lenge visst at det blir opp til Kirken selv å endre liturgien før prester får lov til å vie lesbiske og homofile, sier han.

- Når det gjelder merknaden om reservasjon for helsepersonell synes vi i utgangspunktet det er litt trist, men samtidig er det også likhet for loven. Hvis man skal tolke det i videste forstand så vil også helsepersonell kunne reservere seg mot å inseminere heterofile par, sier LLH-lederen.

(©NTB)