- En gnist fra et tog kan være nok

Superværet gir svært stor skogbrannfare over store deler av Sør- og Østlandet. - Bruk sunt folkevett, formaner brannvesenet.

KNUSKTØRT: Med svært tørr skogbunn skal det lite til før man får en omfattende skogbrann, som her utenfor Flekkefjord i 2011. Foto: JØRN BÆRHEIM / NTB SCANPIX
KNUSKTØRT: Med svært tørr skogbunn skal det lite til før man får en omfattende skogbrann, som her utenfor Flekkefjord i 2011. Foto: JØRN BÆRHEIM / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Med litt vind skal det ingenting til før glør eller gnister lager skogbrann; bare en gnist fra et tog eller en anleggsmaskin kan være nok. Det er nesten rart dersom det ikke blir brann, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen til Dagbladet.

Til tross for at deler av Østlandet opplevde noen lokale regnbyger i ettermiddag, er skogbrannfaren fortsatt svært stor.

- Det må litt mer til enn noen byger. Situasjonen har blitt bedre enkelte steder, mens andre har ikke fått noe nedbør i det hele tatt, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen.

- Ofte enda tørrere Over store deler av Sør- og Østlandet har Meteorologisk institutt erklært «meget stor skogbrannfare», dvs. at områdene har over 70 på den såkalte skogbrannfareindeksen. Fylkene som er berørt, er Oslo, Akershus, Buskerud, Telemark og Aust-Agder.

- Men indeksen kan være litt undervurdert - ofte er det faktisk enda tørrere i virkeligheten, understreker Johnsen.

Meteorologen sikter til at det allerede har vært mange mindre branntilløp i sommer, og forklarer at det er det langvarige tørre og varme været som har skylda for den store skogbrannfaren.

- Det er lenge siden det var nedbør her; ikke siden tidlig på 90-tallet har vi hatt en så lang periode med ordentlig sommervær, sier han.

Mer nedbør Den ekstreme brannfaren vil imidlertid ikke vare evig; utover i neste uke vil den gradvis avta i Sør-Norge - men på den annen side øke i Midt- og Nord-Norge.

- Rundt søndag og mandag blir det mer nedbør sør for Dovre, men Nord-Norge får 14 dager til med sommervær; Nordreisa (i Troms) kan få opptil 27-28 grader, sier Johnsen.

- Vil dette si at sommeren er over i Sør-Norge for denne gang?

- Vi får da ikke håpe det, sier meteorologen.

Langtidsvarselet forteller om fortsatt høye temperaturer i Sør-Norge utover i neste uke, og stort sett oppholdsvær - med unntak av Hordaland og Rogaland, som får en del regn.

Totalforbud Brannvesenet i de tre sentrale nabodistriktene Oslo, Asker og Bærum og Nedre Romerike sendte i går ut en felles pressemelding der de legger ned totalforbud mot bruk av ild i skog og mark. Det omfatter faste bålplasser og bruk av engangsgriller.

- Vi jobber etter føre-var-prinsippet, og går heller ut med en slik melding for å forhindre en skogbrann enn etter at det har brent, sier vakthavende brannsjef i Oslo, Asle Hembre, til Dagbladet.

Fra før er det forbud mot åpen ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september. Hembre opplyser at folk stort sett er flinke til å overholde brannvesenets formaninger.

- Man kommer ganske langt med sunt folkevett, sier han.

Blant virksomhetene som berøres av den store skogbrannfaren, er skogsdrift. Etter at en gnist fra en anleggsmaskin startet skogbrann i Østerdalen tidligere i uka, har sammenslutningen Glommen Skog innstilt all drift inntil videre, skriver Glåmdalen.