En gnist i Uzbekistan

Nok til å sette landet i brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
•Opprørerne har tatt byen Andijan

(Dagbladet.no): Opprøret i den uzbekiske byen Andijan er livsfarlig for den inntil nå allmektige Islam Karimov. Uzbekistan er fylt av økonomiske, religiøse, økologiske og geografiske spenninger som gjør at det skal lite til før landet står i brann.

Hele verden ringer

President Karimov er nå på vei fra hovedstaden for å forsøke å få en dialog med opprørerne. Han får trolig telefoner fra både Washington, Moskva og Beijing med råd, spørsmål og formaninger om hvordan han skal takle den krisa som er en realitet, etter at opprørere nå har den faktiske kontrollen over Andijan.

For Uzbekistan er det folkerike og dominerende landet i Sentral-Asia. Hvis Uzbekistan faller for revolusjon eller islamisme, så er det dramatisk for Russland, som i mer enn 100 år har kontrollert området. Det er dramatisk for USA, som etter 11. september 2001 har hatt baser i landet, og hjulpet landet økonomisk. Og det er dramatisk for den kommende globale storspiller, Kina, som vil ha økonomisk utvikling, og ikke stagnasjon, i sitt nære omland.

Islamisme mot stormakter

Det er vanskelig å se hvordan en revolusjon i et land som Uzbekistan skal ha noen annen retning enn at den vil være sterkt forankret i islam. Karimovs undertrykkelse har ført opposisjonen i klar islamistisk retning, noe opposisjonsleder Mohamed Salih gjorde det klart i et intervju med Dagbladet for tre år siden.

De tre stormaktene med sterke interesser i området er altså alle interessert i å holde muslimske fundamentalister unna all makt. Men i en situasjon der soldater og politi hopper over på opprørernes side, har til og med supermakten med superkreftene lite å stille opp med.

ANDIJAN I DAG:  Væpnede opprørere løslot 2000 fanger i byen i dag. minst ni er drept og 34 skadd. Opprørerne og lokalbefolkningen har full kontroll i byen nå. Foto: SCANPIX/AP
ANDIJAN I DAG: Væpnede opprørere løslot 2000 fanger i byen i dag. minst ni er drept og 34 skadd. Opprørerne og lokalbefolkningen har full kontroll i byen nå. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Fergana-dalen

Det både president Karimov og stormaktene vet er at byen som nå kontrolleres av opprørere, Andijan, bare ligger 60 kilometer fra den kirgisiske byen Osh.

Det var der opptøyene startet i påsken i år, som feide den kirkisiske presidenten Askar Akavev ut av regjeringskontorene og inn i russisk asyl.

Det er for å forhindre noe liknende at signalene fra utenlandsk TV inn til Andijan ble stanset i går. Det gjelder å isolere opprøret, før det eventuelt sprer seg til resten av landet.

Både Andijan og Osh er en del av Fergana-dalen, et dalføre som har fostret mange islamistiske radikalere de siste 20 år, og som går gjennom både Kirgisistan, Uzbekistan og Turkmenistan, ned til Afghanistan.

Det er herfra muslimske radikalere vil spre en ny islamsk revolusjon med skjegg og sharialover. Og selv om det er motstridende opplysniger om hvilken politisk retning opprøret i Andijan har, så finnes det ingen annen gruppe med som i dag kan utgjøre et alternativ til Kadyrov, enn grupper som har forskjellig grad av muslimsk radikalisme som mål.

Uzbekistan er et selvbevisst land med en rik kultur og historie. Landet har byer som er arkitektoniske diamanter. Byene Samarkand og Bukhara har gjennom århundrer vært viktige læresteder for muslimske skriftlærde.

Men etter 70 år med sovjetmakt og påtvungen ateisme er det fruktbar grunn for misjonering, og enkle svar på hvorfor livet for de aller fleste har blitt verre, og ikke bedre, etter Sovjetunionens kollaps.

Derfor er gnisten farlig.

</B> Journalist Morten Strand i Dagbladets utenriksavdeling mener situasjonen som ha oppstått i Uzbekistan er kritisk.
OPPRØRERE:</B> Uidentifiserte væpnede mennesker har tatt kontroll over et statlig kontor i Andijan i Uzbekistan.