En gnist som gjorde femti husløse

I mars brant en hel bygård i Fredensborgveien i Oslo ned. Én kvinne døde, mens flere beboere ble reddet ut i siste liten. Nær femti mennesker måtte begynne på nytt. Dagbladet har snakket med noen av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan kommer man seg på beina igjen etter å ha mistet alt man eier og har? Hvordan gikk det i det hele tatt med dem som bodde i huset som brant?

Samboerpar (29 og 26), 3. etasje:
Lå og sov da brannen begynte. De kom seg ned trappene og ut i bakgården. Etter ei uke klarte de å finne et lite krypinn. Mistet alt i brannen.

- Nå vet jeg ikke om vi kunne ha bodd i nærheten av Fredensborgveien engang, sier han.

Lisa Terese Torgersen (29) og Erik Jan de Jager (29), 3. etasje:
Lisa firte seg ned med branntau, men ble hengende to meter under vinduet. Der ble hun hentet av en lift. Etter to og ei halv uke hadde de kjøpt ny leilighet på Majorstua.

- Vi ønsket å gå videre med livet, sier Lisa, som fortsatt har flashbacks fra brannen.

Harald (64) og Marvel Marthinsen (68), 1. etasje:
Hadde bodd i gården i 32 år. Har nå flyttet til Sande i Vestfold fordi de ikke hadde råd til å bo i Oslo. - Vi er jo så ensomme her at det ikke er sant, sier Harald - som ikke er fornøyd med oppfølginga. - Vi er preget begge to. Kona mi har forandret seg helt etter brannen. Vi hadde trengt krisehjelp, men fikk aldri tilbud om det, sier han.

Morten Becker-Eriksen (37), 3. etasje:

Var på vei hjem fra ferie, og kom til huset rundt midnatt. Mesteparten av tingene hans ble reddet. Bor nå på Tøyen, men hadde problemer med å finne leilighet til en pris som passet.

Rune Frilstad (30), 3. etasje:
Bodde i den leiligheten som ble mest utbrent. Fikk hår og hud i ansiktet svidd av. Etter en stund ble han tatt ned med en lift. Tilbrakte natta på legevakta, og var sykemeldt i to uker. Fant seg et for dyrt sted å bo, og må ut på markedet igjen.

Kvinne (27), 2. etasje:
Våknet av sirener, og kom seg ut. Har flyttet fra en leilighet på femti kvadratmeter, til kollektivrom på åtte kvadrat i Akersgata. Mistet jobben like før, og synes det har vært tøft.

- Det ble veldig mye på en gang. Men nå begynner jeg å komme tilbake til hverdagen.

Samboerpar (27 og 26), 1. etasje:
Leier leilighet i nærheten. Hadde problemer med å finne noe, men leiligheten de nå har er omtrent like stor som den de eide.

Kvinne (31), 4. etasje:

Har fått sted å bo i Oslo med samme standard, og føler det har gått greit bomessig og forsikringsmessig. - Jeg er fornøyd med forsikringsoppgjøret, men hadde litt for dårlig innboforsikring.

Kvinne (29), 4. etasje:
Leier ny leilighet i Oslo sammen med samboer. Oppgjøret er ikke ferdig, så hun har ikke fått noe for leiligheten eller innboet, bortsett fra forskudd til kjøp av klær. Ser fram til å flytte inn i ny leilighet i Fredensborgveien.

Eldre kvinne, 5. etasje:

Hun var på sykehus under brannen, og har flyttet på sykehjem nå.

Kvinne (26), død, 4. etasje:

Landet delvis utenfor brannseilet da hun hoppet fra bygningen, og døde som følge av skadene hun fikk i fallet.

<B>FLAMMEHAV:</B> Brannen i Fredensborgveien var en av de mest dramatiske brannene i Oslo de seinere åra.