Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En god advokat?

Forleden dukket en gammel aktør i ny skikkelse opp på arenaen i den juridiske samfunnsdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA

har president George Bush erstattet en justisminister som mener at kritikk er landsforræderi, med en ny som mener at Genèvekonvensjonene er foreldete og gammeldagse i krigen mot terror. Det rykket til her i landet også etter angrepene den 11. september 2001, og vi fikk lover med vidtgående fullmakter på bekostning av borgernes rettigheter. De vanlige klakørene mente at USA var et forbilde med sin patriotlov som fratar alle mistenkte i terrorsaker deres grunnleggende, borgerlige rettigheter.

Fullt så ille gikk det ikke her, men prosessen er ikke slutt. Til våren kommer justisminister Odd Einar Dørum med sine lovforslag etter arbeidet med utredningen fra Politimetodeutvalget. Utvalget foreslo at det skal gis adgang til romavlytting i spesielt alvorlige saker der det foregår organisert kriminalitet eller terrorplanlegging.

Forleden

dukket en gammel aktør i ny skikkelse i denne samfunnsdebatten opp på arenaen. Adstadige Advokatforeningen har fått ny leder, Anders Ryssdal, med et godt navn i den liberale, juridiske tradisjon. Etter bare noen måneder er foreningen blitt merkbart tydeligere i det offentlige rom. Onsdag var det årsmøtemiddag, og lederens tale var en solid melding om at i den grad justisminister Odd Einar Dørum ønsker å styrke sin liberale flanke, har han fått en medspiller.

Ryssdal advarte kraftig mot det økende press på sentrale rettssikkerhetsgarantier og stilte Advokatforeningen bak spissformuleringen til datatilsynssjef Georg Apenes som har sagt at «Den som for villig og for ofte veksler inn frihet for trygghet, risikerer å miste begge deler».

Med dette

som utgangspunkt argumenterer Ryssdal både mot forslaget om å sammenkople register med personopplysninger, og mot forslaget om å tillate romavlytting. Begge disse forslagene passerer en grense inn i borgerens rettssfære som flertallet i samfunnet hittil ikke har ønsket å tre over.

Men dette er skjørt. Når terroren rammer, baner reaksjonen vei for drakoniske tiltak uansett om de egentlig er sløve virkemidler i forhold til formålet som er å fjerne fryktens kilde. Jakten på terrorister i USA under avtroppende justisminister John Ashcroft har vært en fiasko, men borgerlige rettigheter har han lykkes å undergrave. Et ukjent antall mistenkte er forsvunnet inn i hemmelige fengsler og fratatt sentrale rettigheter til forsvar og innsyn i siktelser og bevisgrunnlag i et system som minner om latinamerikanske diktaturer.

Det er liknende,

fryktdrevne utglidninger Advokatforeningens leder advarer mot. Er det håp om at Ryssdal blir hørt? Mens justisminister Ashcroft skjulte fru Justitias ene, blottede bryst bak et blått forheng i departementets resepsjon, og ville ha minst mulig kontakt med verden der ute, har vår egen Odd Einar Dørum vandret gatelangs i Oslo sentrum for å sette seg inn i situasjonen til bostedsløse og rusmisbrukere som byråd Margaret Eckbo jager rundt på. Disse er en av gruppene Advokatforeningen mener lider under et spesielt omfattende rettighetstap. En annen er ureturnerbare asylsøkere. Overfor disse som er uten rettslig status i Norge, har kommunalminister Erna Solberg kuttet ytterligere i rettighetene. Sosialkontorene de oppsøker, er forvirret over ulike og motstridende signaler og retningslinjer om hva de kan gjøre for disse menneskene.

I asylmottakene

sitter det noen barn som behandles klart i strid med samfunnets lovpålagte forpliktelser i forhold til alle barn. Dette er de enslige, umyndige asylsøkerne som vanskelig kan kreve sin rett på egen hånd. Advokatforeningen har satt i gang et prosjekt for å gjøre noe for disse.

Det kalles pro bono-virksomhet og er et system for rettshjelp til ubemidlede som bør kunne utvides. Men Finansdepartementet vil legge moms også på denne virksomheten, og før noen, for eksempel Dørum, skjærer igjennom, stanser dette opp.

For ordens skyld, jeg har ikke glemt innholdet i sommerens avsløringer i Aftenposten om den utbredte og groteske grådigheten blant mange av Advokatforeningens medlemmer, men jeg tror ikke Ryssdals markeringer bare er styrt av behovet for å gi standen også et menneskelig ansikt. Jeg tror han mener det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media