Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En god forrett for oss

Statoil-sjefens ønske om større lønnsforskjeller og NHOs overdådige etegilde skjerper appetitten i LO. - En god forrett foran lønnsoppgjøret. Dette gir oss gode grunner til å legge vekk moderasjonslinja, sier LOs distriktssekretær i Rogaland, Svein Fjellheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I LO-kretser vet man nesten ikke om man skal le eller grine over at hovedpartner NHO nok en gang tråkker i salaten foran et oppgjør.

- Ifølge NHOs egne folk står vi foran det tøffeste lønnsoppgjøret på mange år. Det blir ikke mindre tøft når de opptrer som de gjør, sier Fjellheim som styrer LOs tropper i Staoils eget fylke. I går hadde han samtaler med LO-leder Yngve Hågensen som besøkte Hydro Aluminium på Karmøy.

Fjellheim mener næringslivets toppledere er uten antenner og mangler forståelse for psykologien rundt et tariffoppgjør. Særlig reagerer han på Statoil-sjef Harald Norviks uttalelser.

- At nordmenn må akseptere større forskjeller er et tøvete utgangspunkt. Norske lederlønninger er høye nok. Jeg aksepterer ikke argumentasjonen om at man behøver å gi så høy lønn for å rekruttere de beste lederne. Det er mye annet enn lønnsnivået som avgjør om lederskapet er godt. Norske kirkegårder er fulle av uunnværlige mennesker, men verden går videre.

- Norske lederlønninger har allerede økt betydelig mer enn arbeidsfolks lønn. Det til tross for at NHO og LO i fjor ble enige om en formulering som fastslår at alle grupper skal holde seg innenfor de vedtatte rammer.

Fjellheim mener NHO opptrer useriøst når organisasjonen likevel lar toppledere i egne medlemsbedrifter sprenge rammene.

- Det gir våre medlemmer særdeles gode argumenter for å legge vekk moderasjonslinja. Hvis lederne tar ut betydelige lønnstillegg, må det bety at bedriftene går så det suser. Da skal det bare mangle om ikke dette også skal gjelde arbeidstakerne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!