En god latter forlenger faktisk livet

Nå er det bevist, ifølge amerikanske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere har sammenholdt over 160 undersøkelser av sammenhengen mellom humør og helse, og de fant overbevisende dokumentasjon for at folk som ser lyst på livet har bedre helse og lever lengre.

Humøret spiller faktisk en større rolle for helse og levealder enn fedme, konstaterer forskerne i siste utgave av tidsskriftet Applied Psychology: Health and Well-Being.

- Jeg ble nærmest sjokkert og absolutt overrasket over å se hvor konsistente dataene var, sier psykologiprofessoren Ed Diener ved University og Illinois, som har ledet gjennomgangen.

- Et overveldende flertall av undersøkelsene støtter opp under konklusjonen om at lykke kan knyttes til helse og lang levealder, sier Diener.

En av undersøkelsene som er gjennomgått, fulgte 5.000 studenter gjennom 40 år. De mest pessimistiske av dem døde tidligst.

Også laboratorieforsøk på dyr tyder på det samme. Positiv sinnsstemning reduserer stressrelaterte hormoner, styrker immunforsvaret og hjelper hjertet til å komme seg igjen etter fysiske anstrengelser.

Dyr som lever under stressende omstendigheter, for eksempel i overfylte bur, har dårligere immunsystem og økt risiko for hjerteproblemer, sammenlignet med dem som har større boltreplass.

Helsemyndighetene har til nå fokusert på fedme, spisevaner, røyking og mosjon, men det er kanskje på tide å oppfordre folk til å være glade og unngå kronisk sinne og depresjon, konstaterer Ed Diener.

(NTB)

GLISER: Milliardær Olav Thon unner seg en god latter. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
GLISER: Milliardær Olav Thon unner seg en god latter. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet Vis mer