Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En god sjef

- Ja, Heyerdahl er en god sjef, sier styremedlem for de ansatte i Orkla og hovedtillitsvalgt Stein Stugu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selv om vi kan være rykende uenige i enkeltspørsmål, ser jeg ingen bedre egnet til å lede Orkla, sier Stein Stugu.

Men i går tvang altså aksjonærene bedriftsforsamlingen til å bytte ut det meste av konsernsjef Heyerdahls håndplukkede Orkla-styre.

Orkla har 212 millioner aksjer og 40000 aksjonærer, men det er en liten håndfull storaksjonærer som nå har brukt makta som ligger i å eie vel 30 prosent av aksjene.

I løpet av det siste året har halvparten av aksjene i Orkla skiftet eier, og Christen Sveaas har endt opp som en av de største aksjonærene - og leder av aksjonæropprøret mot Heyerdahl.

Et aksjonæropprør som ikke er basert på misnøye med utbytte og drift, men på Heyerdahls motvilje mot å slippe potensielle urokråker som Sveaas og Rimi-Hagen inn i styre og stell.

Bekymret

- Vi ansatte er bekymret, vi vet ingenting om hva de nye aksjonærene vil. Vil Sveaas kreve det som i dagens samfunn godtas som legitim avkastning på sin tremilliarderkronersinvestering? Vil han i så fall selge deler av Orkla, eller har han andre langsiktige planer? spør Stein Stugu.

Han har ikke fått svar fra aksjonæropprørerne.

I krigen mot Christen Sveaas og Stein Erik Rimi-Hagen har Heyerdahl foreløpig tapt første runde. Tapt har han gjort før, men seirene har vært mange flere og atskillig større.

Jens P. Heyerdahl overtok som 36-åring i 1979 ledelsen av det lille, men velbeslåtte Orkla Grube-aktiebolag. 21 år seinere leder han fremdeles Orkla, som nå er blitt et av Norges desidert største industrikonlomerater. 25000 ansatte, med en omsetning på godt over 30 milliarder kroner og et overskudd i fjor på 2,3 milliarder.

Aksjonærvennlig

Til sammenligning var det for ti år siden 6300 ansatte, driftsinntekter på 7,6 milliarder kroner og et overskudd på 525 millioner kroner. I 1982 var omsetningen på beskjedne 1,2 milliarder kroner og resultatet pr. aksje 20 øre - - mot 7,90 i dag.

- I denne prosessen har Orklas aksjonærer blitt stadig mer velbeslåtte. Det er absurd å hevde at Jens P. Heyerdahl ikke er aksjonærvennlig, sier investor og skipsreder Tarald Brøvig.