Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En grepa kar

Putin er en grepa kar, og Russland en del av Europa. Derfor kommer alle som kan til St. Petersburg i helga for å feire byens 300-årsjubileum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet):

Den røde løperen er rullet ut, og bordet er dekket. Hornene gjaller, og kruttet er tørt for saluttene som skal markere at det er fest i Peters by. Vi er i sentrum av det europeiske Russland, og dette poenget er vesentlig når George W. Bush kommer til byen i spissen for alle verdens og Europas ledere i årets store politiske fest. Både Putin og Bush, og Blair, Chirac og Schröder vil sørge for at det åpne såret mellom stormaktene som krigen i Irak skapte, ikke vil dominere toppmøtet. Det er viktigere å demonstrere at Russland er en del av Europa og Putin en av gutta, enn å understreke uenigheten på grunn av Irak. Dessuten er nå en gang politikere slik at det er viktigere å tenke på framtidige utfordringer enn tapte slag. Det vet både Putin, Chirac og Schröder.

FOR PUTIN

er det viktig at toppmøtet holdes i hjembyen St. Petersburg. Her vokste han opp i sentrum av byen, i sovjetisk fattigdom, sammen med mor som var vaskehjelp og far som var maskinreparatør, på ett rom der familien Putin delte kjøkken og bad med andre familier. Her ble han spion og gjorde politisk karriere på 90-tallet. Her vokste han likevel opp med Europa som en arkitektonisk og kulturell realitet som preger de aller fleste st. petersburgere. For selv lufta er annerledes i St. Petersburg enn i resten av Russland. Da Peter den store grunnla byen for 300 år siden, var det som en rasende protest mot Moskva og alt den gamle hovedstaden sto for. I St. Petersburg bygde Peter en europeisk visjon av rasjonalitet, vitenskap og teknikk, og tvang resten av Russland til å dele visjonen.

DET ER DENNE

visjonen Bush og de andre lederne hyller når de denne helga så velvillig strømmer til St. Petersburg. De vil binde det store og historisk sett uforutsigbare Russland til Europa og til Vesten. I det store strategiske bildet er det viktig at Russland er en rasjonell og forutsigbar spiller i internasjonal politikk. På grunn av sine kjernevåpen er Russland til en viss grad fortsatt en supermakt. Derfor er det fornuftig at det eneste håndfaste som kommer ut av dette toppmøtet, trolig er at USA er villig til å dele med Russland noe av teknologien bak de nyeste forsvarsvåpnene som skal oppdage og avskjære fremmede raketter. Dette er en tillitserklæring til en betrodd venn.

IKKE TIL

forkleinelse for Bondevik eller noen andre. Men dette toppmøtet kommer til å dreie seg om Bush og Putin. «Jeg så mannen inn i øynene. Jeg fant ham likefram og som en jeg kunne stole på... Det var mulig for meg å føle litt av hans sjel,» sa Bush om Putin da de møttes på Bushs ranch i Crawford i Texas for to år siden. Siden da har vi hatt 11. september, da Putin var det første utenlandske statsoverhodet som ringte Bush og tilbød sin støtte i krigen mot terrorisme, noe som førte de to enda nærmere hverandre. Da Bush og Putin møttes i Moskva og St. Petersburg for et år siden, var det nesten rørende å se dem omtale hverandre som «min venn» og «min gode venn».

Men siden da har vi hatt krigen i Irak, der Bush på grunn av det han oppfatter som de to ledernes nære personlige forhold, skulle klare å overtale Putin til å støtte krigen. Men Putin valgte heller å støtte det «gamle» Europa, Frankrike og Tyskland, og valgte rasjonelt og ikke svermerisk og USA-euforisk, slik de fleste observatører trodde han ville gjøre. Han valgte å understreke at han vil ha en multipolar verden der ikke USA alene får demonstrere at de er verdens eneste supermakt. Konfrontert med spørsmål om uenighet på grunn av Irak har både Bush og Putin sagt at gode venner må kunne fortelle hverandre sannheten. Det er grunn til å håpe at det er oppriktig ment, for sannheten er at verden er tjent med at Putin er en grepa kar som både Bush og vi andre kan gjøre business med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media