SV-veteran Stein Ørnhøi trygg på seier i atomstrid med Ap

- En gretten Jens er Ap's problem

SV kan ikke sitte i en regjering som ikke slutter opp om et FN-forbud mot atomvåpen, fastslår partinestor Stein Ørnhøi.

MÅ SIGNERE: SV-veteran Stein Ørnhøi (84) og Frode Ersfjord i Akershus SV mener Norge snarest må signere FNs atomvåpenforbud. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ SIGNERE: SV-veteran Stein Ørnhøi (84) og Frode Ersfjord i Akershus SV mener Norge snarest må signere FNs atomvåpenforbud. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sammen med tidligere leder av Nei til atomvåpen Frode Ersfjord, som er aktuell for Akershus SVs stortingsliste, har han en tydelig beskjed til alliansepartnerne på rødgrønn side:

- SV kan ikke sitte i en regjering som ikke støtter atomvåpenforbudet. Det burde alle forstå, sier Ørnhøi.

Denne uka er det forsvarsministermøte i Nato, der motstanden mot et slikt vedtak har vært gjennomgående.

Nato-motstanden påvirker ikke SV-representantene. Frode Ersfjord går enda lenger enn Ørnhøi og bruker ord som «ultimatum».

- Regjeringen med støtte fra Ap oppfører seg som om Norge er en atomvåpenstat. Nato-medlemskapet er ingen hindring, verken juridisk eller politisk. Norge kan selv som en liten stat påvirke internasjonale normer langt mer enn kjøttvekta tilsier, sier Ersfjord og fortsetter:

- Verden har blir mer farlig siden FNs atomvåpenforbud ble vedtatt sommeren 2017. Vi ser at nye våpen blir utviklet, og at diskusjonen om bruk har tatt seg opp. Det er et spørsmål om tid før det smeller.

Sier nei

Traktaten om forbud mot atomvåpen ble stemt fram av 122 land i FN i 2017. Norge stemte imot og har ikke satt sin signatur på den.

- Norge deler ambisjonen og ønsket om en verden fri for atomvåpen. Men vi kommer ikke til å støtte forslag som svekker Nato, sa statsminister Erna Solberg samme høst, da den internasjonale kampen mot atomvåpen fikk fredsprisen.

Nato-sjef Jens Stoltenberg har advart Norge mot å signere FN-traktaten, som han mener ikke bringer målet om en atomvåpenfri verden nærmere.

- Tvert imot risikerer den å undergrave de framskrittene vi i åras løp har gjort innenfor nedrustning og ikke-spredning, har Stoltenberg tidligere uttalt.

Ersfjord mener Ap og Høyre er på kant med folkemeningen i denne saken.

- Forbudet har støtte i 80 prosent av befolkningen. Jeg tror det tallet vil stige når forbudet snart trer i kraft som internasjonal lov, etter at 50 stater har ratifisert det, sier han.

Mener Ap roter det til

Ørnhøi mener det er helt unødvendig å bruke ord som ultimatum. Han er trygg på at Ap vil gi etter for SVs syn og viser til motstanden mot atomvåpen var selve grunnlaget for at forløperen SF i sin tid brøt ut av Arbeiderpartiet.

- Ap har jo alltid rota med dette. Så lenge jeg har vært med i norsk politikk, i mer enn 60 år, har Ap laget kaos om sin egen atomvåpenpolitikk, sier han.

Advarslene fra Nato-hold tar han med den største ro.

- Vi lever godt med en gretten Jens i Brussel. Dette får være Arbeiderpartiets problem. Når tidligere stats- og utenriksministere som Thorbjørn Jagland og Kjell Magne Bondevik stiller seg bak atomvåpenforbudet, bør det være opplagt for alle at det rett og slett ikke er sant at norsk sikkerhet settes i fare.

Dissens

Så seint som på landsmøtet i fjor sa Arbeiderpartiet nei til at Norge skulle signere FNs atomvåpenforbud. I stedet gikk partiet inn for å ha som mål at Nato undertegner. Nå brygger det til omkamp i Ap. I komiteen som har laget utkast til nytt partiprogram er det nemlig dissens om spørsmålet.

- Ved å fortsette å stå utenfor FNs atomvåpenforbud vil Norge bare bidra til å legitimere atomvåpen som strategisk konsept, argumenterer mindretallet.

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt sier det ikke er noen nyhet at Ap og SV er uenige i sikkerhetspolitikken.

- Nato-motstanderne i SV påstår at forbudsavtalen ikke bryter med våre Nato-forpliktelser, men ekspertutredningen til den rødgrønne regjeringen i Sverige konkluderer med at forbudsavtalen er uforenlig med Nato-medlemskap, sier Huitfeldt til Dagbladet.

- Jeg mener det er langt mer effektivt å arbeide mot utplassering av nye atomraketter i Europa innenfor Nato, enn å gå ut for å protestere, fortsetter hun.

VEIEN VIDERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre har selv ledet arbeidet med partiprogrammet. Video/foto: Hans Arne Vedlog/Mats Rønning Vis mer

I SV jobber Frode Ersfjord for å samle støtte blant fylkeslagene til en atomvåpenuttalelse på vårens landsmøte. Uttalelsen slår fast at det skal være et ufravikelig krav at støtte til eller deltakelse i en ny norsk regjering må innebære at Norge undertegner FNs atomvåpenforbud.

- Forbudet bygger på Ikkespredningsavtalen av 1968, som Norge var blant de første til å ratifisere. Nå må vi samle alle partiene på rødgrønn side om å kreve at Norge gjør det samme med atomvåpenforbudet, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer