DET GRØNNE HÅPET: Den store grønne muren skal gå langs den sørlige grensen av Sahara. Hittil er hoveddelen av treplantingen utført i Senegal, men også Burkina Faso, Mali og Niger har gjort store framskritt med treplanting som blant annet brukes til medisin og mat. På bildet hjelper soldater med på plante acacia-trær i Senegal. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DET GRØNNE HÅPET: Den store grønne muren skal gå langs den sørlige grensen av Sahara. Hittil er hoveddelen av treplantingen utført i Senegal, men også Burkina Faso, Mali og Niger har gjort store framskritt med treplanting som blant annet brukes til medisin og mat. På bildet hjelper soldater med på plante acacia-trær i Senegal. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

En grønn mur av 7000 km trær skal redde 500 mill. mål med land og hindre ekstremisme

- Kan bli et av det 21. århundrets store underverker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2005 ble det første frøet sådd. Den afrikanske union vedtok at det skulle bygges en 7 000 kilomer lang og 15 kilometer bred mur av tre på tvers av kontinentet, med mål om å begrense ørkenspredning, fraflytting og ekstremisme.

I forrige uke kom initiativtakerne ett skritt nærmere målet, da den første internasjonale konferansen ble arrangert for å finne en løsning på hvordan drømmen kan bli til virkelighet, skriver The Telegraph.

«Den store grønne muren» fikk også litt drahjelp av klimakonferansen i Paris, hvor det ble bevilget 4 milliarder dollar til prosjektet. Også Verdensbanken og franske myndigheter har forpliktet seg til å bidra med midler, og så langt er 15 prosent av tremuren ferdigstilt, ifølge Thomson Reuters Foundation.

3,7 mill trær Muren skal gå langs den sørlige grensen av Sahara. Hittil er hoveddelen av treplantingen utført i Senegal, men også Burkina Faso, Mali og Niger har gjort store framskritt med treplanting som blant annet brukes til medisin og mat.

Prosjektet Ecosia hevder blant annet å ha plantet over 3,7 millioner trær, primært i Burkina Faso. 

Dr Dlamini Zuma, styremedlem i African Union Commission, håper muren kan bli ett av det 21. århundres store underverker.

- Det er mange underverker, men Den store grønne muren vil bli unik og en mulighet for alle til å ta del i historien. Sammen kan vi endre framtiden for det afrikanske samfunnet, sa hun i forbindelse med klimakonferansen i Paris.

Verdens matvareprogram støtter også prosjektet ved å gi matvareassistanse til lokalsamfunnet under lavsesongen, før avlingene kan høstes.

60 mill afrikanere i fare Håpet er at trærne skal absorbere så mye som 250 millioner tonn med karbon, stoppe ørkenspredning i Sahara, ta tilbake 500 millioner mål med land, forbedre matsikkerhet, skape jobber, unngå fraflytting og hindre spredningen av ekstremisme.

OGSÅ I KINA: Også i Kina har de satt i gang et prosjekt med å bygge en mur av tre for å stoppe ørkenspredning. Bildet viser nyplantet vegetasjon i Indre Mongolia som skal hindre at ørkenen sprer seg til Bejing. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OGSÅ I KINA: Også i Kina har de satt i gang et prosjekt med å bygge en mur av tre for å stoppe ørkenspredning. Bildet viser nyplantet vegetasjon i Indre Mongolia som skal hindre at ørkenen sprer seg til Bejing. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge FN risikerer 60 millioner afrikanere å måtte forlate sine hjem på grunn av ørkenspredning innen 2025, og hele to tredjedeler av kontinentets dyrkbare areal kan gå tapt.

Frykten er at dette igjen skal drive unge afrikanere inn i hendene på militante grupper som Boko Haram, eller sende dem ut på en farlig flukt over Middelhavet.

- «Den store grønne muren» handler om mer enn å bare plante trær, det handler om å bygge motstandsdyktighet og bærekraftige prosjekter som gir unge mennesker en grunn til å bli værende. En mangel på muligheter driver dem vekk, sier Camila Nordheim-Larsen fra UNCCD (U.N. Convention to Combat Desertification), til Reuters.

Ifølge Reuters har prosjektet fått kritikk for å være toppstyrt og avhengig av ekstern finansiering og administrasjon, men organisasjoner som Sahara and Sahel Observatory (OSS) mener initiativet har støtte i lokalsamfunnene.

7000 KM LANG: Muren skal strekke seg på tvers av hele det afrikanske kontinentet. Illustrasjon: Ecosia
7000 KM LANG: Muren skal strekke seg på tvers av hele det afrikanske kontinentet. Illustrasjon: Ecosia Vis mer