LOVER Å FJERNE: Finansminister Siv Jensen lover å fjerne eiendomsskatten hvis Frp får fortsette i regjering. Kommunene vil tape milliarder i inntekter, men Frp-lederen sier kommunes økonomi er bunnsolid og mener de istedenfor å ilegge innbyggerne skatter, må husholdere bedre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LOVER Å FJERNE: Finansminister Siv Jensen lover å fjerne eiendomsskatten hvis Frp får fortsette i regjering. Kommunene vil tape milliarder i inntekter, men Frp-lederen sier kommunes økonomi er bunnsolid og mener de istedenfor å ilegge innbyggerne skatter, må husholdere bedre. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Kampen om makta 2017

- En grunnleggende usosial skatt

Eiendomsskatten er usosial og rammer blindt og skal fjernes, lover finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jensen er ikke overrasket over Ipsos-undersøkelsen som viser et solid flertall blant velgerne mot eiendomsskatt, men er likevel glad for så klare tall. 59 prosent av de spurte sier nei til eiendomsskatten, mens 26 prosent er for.

- Undersøkelsen viser at motstanden mot denne skatten er total. Folk i alle utdannings- og inntektsgrupper og over hele landet er mot denne skatten. Vi får rapporter fra hele landet om hvor krevende denne skatten oppleves når de rødgrønne innfører eller øker den, sier Siv Jensen til Dagbladet.

- Men mange Frp-styrte kommuner har også innført eiendomsskatt?

- Ja, men det er også mange Frp-styrte kommuner som ikke har eiendomsskatt. Frp vil uansett fjerne kommunenes mulighet til å ilegge eiendomsskatt, sier Jensen.

Eiendomsskatten er kommunal, men det er staten som hjemler kommunes adgang til å skrive ut eiendomsskatt. Det er denne loven Frp vil endre i neste periode. Dermed vil kommune-Norge kunne gå glipp av milliarder i skattekroner.

- Ja, det vil bety en del milliarder for kommunene. Hvor mye vil variere fra kommune til kommune, fra de som ikke har eiendomsskatt til de som tar inn maksimalt i eiendomsskatt. Likevel ser vi at kommuner uten eiendomsskatt leverer gode velferdstjenester til sine innbyggere, sier Jensen.

- Bunnsolid kommuneøkonomi

Hun mener kommunene må bli flinkere til å husholdere med sine penger istedenfor å ilegge innbyggerne skatter.

- Kommuneøkonomien er bunnsolid, mange kommuner går med store overskudd. Senterpartiet har en rørende omsorg for kommunene. Frp er mer opptatt av den enkelte husholdning. Vi får grelle eksempler på hvordan folk med svært moderate boliger må ta barna ut av barnehagen for å klare å betale eiendomsskatten. Den er en grunnleggende usosial skatt som rammer uansett inntekt, sier Jensen.

Frp-lederens skatteløfte til velgerne for neste periode er:

*Fjerne eiendomsskatten.

*Senke personskatten for vanlige folk

*Senke bilavgiftene.

Fjerning av formueskatten står lenger ned på prioriteringslista.

- Vi vil fortsatt fjerne formuesskatten, men i politikken må vi prioritere. Vi vil ikke at fjerning av formuesskatten skal gå på bekostning av lettelser for vanlige folk,.

-Betyr det at kutt i formuesskatten, som skulle føre til flere jobber, har vært mislykket?

- Nei, vi vedstår oss alle lettelser i perioden. Vi har lyttet til bedriftsledere, og samtlige peker på skatten som et stort problem. Det har vært helt riktig å bruke noe av handlingsrommet til å kutte i formueskatten, svarer Jensen.

- Skattelettelser for vanlige folk

I regjering med Høyre, og med støtte av KrF og Venstre i Stortinget, har Frp kuttet 22 milliarder i skatter og avgifter i fireårsperioden.

Høyre vedtok på sitt landsmøte å gå inn for moderate skattelettelser i neste periode. Frp-leder Siv Jensen mener dermed at Frp er det tydeligste skattelettepartiet nå.

- At Frp vil redusere skattene, vet velgerne veldig godt. Det er ikke noe nytt, sier Jensen. Hun mener Frp er garantisten for at skattelettelsene kommer vanlige folk til gode, og viser blant annet til fjerning av arveavgiften og reduserte bilavgifter.

Ifølge en oversikt fra Huseiernes Landsforbund har 44 prosent av Frp-styrte kommuner eiendomsskatt, mens 57 prosent med Høyre-ordfører og 70 prosent med Ap-ordfører eiendomsskatt.

- Skattegarantiene lite verdt

- Rikspolitikerne garanterer at vanlige lønnsmottakere skal få lavere eller uendret skatt. Men bare de tre siste årene har eiendomsskatten på folks hjem og hytter økt med 2,5 milliarder kroner. Rikspolitikernes garantier er ingenting verdt, sier generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, Morten Andreas Meyer.

Meyer, som har fortid som Høyre-statsråd, mener det er meningsløst av partiledere å gi skattegarantier når egne lokale partifeller «flesker til med store lokale skatteøkninger som treffer usosialt, urettferdig og uten hensyn til folks betalingsevne».

- Når en vanlig familie i Bodø må ut med nærmere 10.000 kroner i året, er eiendomsskatten blitt en stor økonomisk belastning. Eiendomsskatten på hjem og fritidsbolig vokser raskt og spiser raskt opp annen skattelette. Hvis ikke rikspolitikerne sørger for avvikling av den lokale skatten på folks hjem og primærbolig, bør de slutte med å skattegarantier til velgerne, sier Meyer