Flystyrt i Iran:

- En grusom advarsel

Det etterforskes påstander om at det ukrainske flyet som styrtet, ble skutt ned. Om det stemmer, mener professor Jo Jakobsen at det er en advarsel om eskaleringspotensialet i konflikten.

SKUTT NED: Denne videoen skal ifølge The New York Times vise at et missil treffer det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran natt til 8. januar. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld kom meldingen om at en Pentagon-kilde hevder at flyet som styrtet i Iran like etter avgang tirsdag, ble skutt ned av et iransk rakettforsvarssystem ved en feiltakelse.

Canadas statsminister, Justin Trudeau, bekrefter også at bevisene tyder på at flyet ble skutt ned. Iranske luftfartsmyndigheter har på sin side tidligere utelukket at et missil på avveie kan ha vært årsaken til flystyrten.

Professor Jo Jakobsen ved institutt for sosiologi og statensvitenskap ved NTNU, forteller til Dagbladet at om flyet ble skutt ned, så viser det hvor anspent situasjonen mellom Iran og USA har blitt.

Tre avgjørende ting

Om meldingen stemmer peker Jakobsen på tre ting som han mener blir avgjørende den neste tida.

- Sivil luftfart bør holde seg unna disse områdene. Vi har sett de siste dagene at flere flyselskap har sluttet å fly over Iran, Irak og over gulfen. Hvis denne meldingen stemmer så er det en risiko å fly inn i området, sier Jakobsen, og fortsetter:

- Det andre er at denne saken viser hvor store mulighetene for feiltakelse er i en anspent situasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer