Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flystyrt i Iran:

- En grusom advarsel

Det etterforskes påstander om at det ukrainske flyet som styrtet, ble skutt ned. Om det stemmer, mener professor Jo Jakobsen at det er en advarsel om eskaleringspotensialet i konflikten.

SKUTT NED: Denne videoen skal ifølge The New York Times vise at et missil treffer det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran natt til 8. januar. Vis mer

Torsdag kveld kom meldingen om at en Pentagon-kilde hevder at flyet som styrtet i Iran like etter avgang tirsdag, ble skutt ned av et iransk rakettforsvarssystem ved en feiltakelse.

Canadas statsminister, Justin Trudeau, bekrefter også at bevisene tyder på at flyet ble skutt ned. Iranske luftfartsmyndigheter har på sin side tidligere utelukket at et missil på avveie kan ha vært årsaken til flystyrten.

Professor Jo Jakobsen ved institutt for sosiologi og statensvitenskap ved NTNU, forteller til Dagbladet at om flyet ble skutt ned, så viser det hvor anspent situasjonen mellom Iran og USA har blitt.

Tre avgjørende ting

Om meldingen stemmer peker Jakobsen på tre ting som han mener blir avgjørende den neste tida.

- Sivil luftfart bør holde seg unna disse områdene. Vi har sett de siste dagene at flere flyselskap har sluttet å fly over Iran, Irak og over gulfen. Hvis denne meldingen stemmer så er det en risiko å fly inn i området, sier Jakobsen, og fortsetter:

- Det andre er at denne saken viser hvor store mulighetene for feiltakelse er i en anspent situasjon.

- Har skjedd tidligere

Han viser til et eksempel fra 1988 da et sivilt iransk passasjerfly ble skutt ned i Hormuzstredet i Persiabukta.

Alle de 290 personene om bord mistet livet. Flyet ble skutt ned av det amerikanske krigsskipet USS Vincennes. Skipet befant seg i iransk farvann da nedskytingen fant sted.

- Det var en ren feiltakelse. Om dette viser seg å være en ny feiltakelse så illustrerer det igjen hvor farlig ting er når nasjonene er i høyest alarmberedskap slik Iran var i timene etter angrepet, sier Jakobsen til Dagbladet.

SKUTT NED: Canadas statsminister Justin Trudeau sa på en pressekonferanse i dag at de sitter på bevis som tyder på at det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran ble skutt ned av en Iransk bakke til luft-missil. Video: AP Vis mer

- En grusom advarsel

Det tredje eksempelet er at denne konflikten ikke kommer til å legge seg, ifølge professoren.

Professoren mener at Iran ikke har noen motivasjon til å skyte ned et passasjerfly over eget territorium, og at det som skjedde tirsdag derfor må ha vært en feiltakelse.

- Konflikten vil derfor vedvare, og da kommer disse tingene til å skje. Om meldingen stemmer, er dette en grusom advarsel om eskaleringspotensialet i situasjonen, sier han.

- Angrepet mot militærbaser i Irak skjedde like før midnatt. På morgenkvisten dagen etter går passasjerflyet ned. Det i et tidsrom hvor Iran planlegger et amerikansk motangrep. Liknende ting kan skje seinere også, og ting kan komme ut av kontroll.

Amerikanske menneskeliv

Professoren mener derimot at det er avhengig av en ting; at amerikanere blir drept.

- Iran kommer til å gjennomføre aksjoner. Hvor dramatisk det blir, og nøyaktig hva, vet vi ikke. Iran er nødt til å vise muskler, men kan ikke gå for langt. Hvis det begynner å gå amerikanske menneskeliv så vil USA være i den situasjonen at de nær sagt må respondere, og da kan ting gå for langt.

Han mener det kommer til å bli spenningsmomentet i tida framover.

- Amerikanerne kan ikke gjøre noe på bakgrunn av et Iran skyter ned et passasjerfly, om det er det som har skjedd. Konflikten vil derfor være på det nivået den er nå uansett, men flystyrten bidrar nok litt til å markere hvor alvorlig konflikten er, og hvor lett ting kan komme ut av kontroll.

SOLEIMANI: Donald Trump kom i dag med nok en årsak til at han valgte å beordre attentatet av den iranske generalen Qasem Soleimani. Video: CNN/NTB Vis mer

Ingen tredje verdenskrig

Samtidig mener professoren at det er høyere nivå på konflikten nå enn det var i 2019.

- Selve lavinsitetskrigen vil fortsette uavhengig av dette. Så hvis det har skjedd, er det mer et eksempel på en tragedie som kan oppstå i en sånn konflikt.

Han mener at denne konflikten aldri kommer til å utløse en tredje verdenskrig.

- Det blir ikke tredje verdenskrig, dette er en regional affære. Andre parter har ingen grunn til å involvere seg, og det ser man tydelig at både Kina og Russland har annonsert, avslutter han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media