En guttebaby selges for 10 000 dollar

Her reddes ett av 89 barn i ny storaksjon mot menneskehandel i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kinesiske politimannen blunker raskt til Reuters-fotografen, før innsatsstyrken - med pressen på slep - tar seg gjennom døra der de vet at menneskehandlere gjemmer seg.

Aksjonen inngår i kinesisk politis siste storoffensiv mot menneskehandel. På innsiden venter både påståtte menneskehandlere og spedbarn som er stjålet fra mor og far.

Reddet 89 barn Totalt ni påståtte trafficking-gjenger er avslørt i kinesisk politis storaksjon mot menneskehandel. I desember måned er 89 barn blitt reddet, mens hele 355 voksne er pågrepet og siktet for å ha tatt del i menneskehandel.

Barna plasseres nå på barnehjem, mens myndighetene prøver å spore opp foreldrene deres.

Ifølge Reuters var det både gutte- og jentebarn blant kidnappingsofrene. Ettbarnspolitikken i Kina har gjort guttebarn attraktive, da guttene ønskes som framtidige familieoverhoder. Småjentene skal ofte giftes bort, ifølge Reuters.

Provinsene Yunnan og Sichuan er spesielt utsatt for bandene, som tjener store penger på menneskehandelen.

10 000 dollar Kinesisk politi oppgir at de i 2011 reddet totalt 8660 bortførte barn, og har nå satt seg fore å stoppe menneskehandelen en gang for alle. I sommer deltok ifølge Daily Telegraph totalt 10 000 politifolk fordelt på 15 provinser, da 802 personer ble pågrepet og siktet og 181 barn satt fri

Tallene skjuler grusomme enkeltskjebner.

En en måned gammel guttebaby fra den nokså fattige fjellprovinsen Yunnan ble solgt for 10 000 dollar, til en familie i den mer velstående provinsen Fujian. Ifølge nyhetsbyrået er det tidligere dokumentert at en familie har betalt 14 250 dollar for en liten gutt.

Det er ikke straffbart å kjøpe barn i Kina så lenge man ikke motsetter seg det hvis myndighetene vil gi barna tilbake til sine rettmessige foreldre, og så lenge man ikke mishandler barna - utover å kjøpe dem som en handelsvare.